Wijzigingen huwelijksvermogensrecht per 1-1-2017

Dutch Parliament echtscheidingsregels

De tweede kamer heeft ingestemd met de invoering van de nieuwe beperkte huwelijksgemeenschap. Wat houdt dit precies in?

UPDATE 17-12-2016: het initiatief voorstel wordt op 7 februari 2017 behandeld in de Tweede-Kamer

UPDATE 23-03-2017: Op dinsdag 28 maart 2017 wordt over het wetsvoorstel en over de motie gestemd.

UPDATE 28-3-2017: de wet is aangenomen door de 1e kamer. Wanneer de wet ingaat is nog niet bekend.

UPDATE APRIL 2017: WAARSCHIJNLIJK GAAT DE WET IN PER 1-1-2018

UPDATE: PER 1 JANUARI 2018 IS DE WET INGEGAAN.

Hoe is de wettelijke gemeenschap van goederen nu geregeld?

Als men gaat trouwen zonder huwelijkse voorwaarden dan is alles gemeenschappelijk geworden op het moment van het ja-woord. Alle schulden en vermogen wordt op dat moment gemeenschappelijk. Ook bijvoorbeeld als één van de echtgenoten al eerder een woning heeft gekocht. Er zijn echter ook uitzonderingen zoals bijvoorbeeld schenkingen en erfenissen. Bijvoorbeeld ontvangen door een echtgenoot met een zogenaamde uitsluitingsclausule.

Wat is uitsluitingsclausule?

Een uitsluitingsclausule is een passage opgenomen in een testament. In de huidige testamenten staat deze clausule doorgaans in. Als je geen testament hebt opgesteld bestaat er dus ook geen uitsluitingsclausule. Deze clausule wordt ook wel de ‘anit-schoonzoon/dochter clausule’ genoemd. Het komt er op neer dat echtgenoten van degene die erft niet mee dingen in de nalatenschap. De nalatenschap zal niet vallen in de gemeenschap van goederen. De verkrijgende echtgenoot krijgt hierdoor privé vermogen. Er zijn ook nog andere manieren om privé vermogen te krijgen bijvoorbeeld door een letselschade vergoeding en/of smartegeld.

Wat veranderd er na 1-1-2017?

De beoogde inwerkingtreding van deze nieuwe regelgeving is 1 januari 2017. Per 1 januari a.s. zullen er dus bij een scheiding drie vermogens zijn:

  • het privévermogen van de man
  • het privévermogen van de vrouw
  • het (afgescheiden) vermogen van de gemeenschap

Alle voorhuwelijkse vermogen en alle voorhuwelijkse schulden blijven privé. Dat wat tijdens het huwelijks is opgebouwd wordt gemeenschappelijk. Er zijn enkele uitzonderingen. Als je van te voren huwelijksvoorwaarden hebt opgesteld kunnen er uitzonderingen bestaan. Ook bij schenkingen en nalatenschappen blijven privé vermogen van de echtgeno(o)te, ook als er geen uitsluitingsclausule is opgenomen.

Gevolgen bij echtscheiding?

De nieuwe wet kan behoorlijk wat consequenties geven bij een echtscheiding in de nieuwe gevallen. De ex- echtgenoten zijn bij een scheiding vrij om zaken te regelen via mediation. Wel goed de gevolgen overzien op juridisch, financieel en fiscaal gebied.

Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Irma Wonink.

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.