Vrijblijvend Kennismaken

Dit is een gesprek van maximaal een half uur waarbij we met elkaar kennismaken. Wat verwachten jullie van mij en wat verwacht ik van jullie? Mediation is niet vrijblijvend, cliënten hebben een inspanningsverplichting om de scheiding tot een succes te maken. In dit gesprek bespreken we ook de kosten. Daarin wordt uitgelegd hoe het werkt met een eventuele toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand. Op 1 januari 2023 is de éénmalige eigen bijdrage 59 of 117 euro en verlaagde griffierecht van 43 euro per persoon. Dit hangt af van het inkomen, vermogen en gezinssamenstelling. Indien je niet in aanmerking komt voor een toevoeging dan zijn de reguliere tarieven van toepassing. De procedure van de Rechtbank wordt hier ook uitgelegd.

Inventarisatie

De inventarisatie fase heeft meerdere gesprekken. De mediationovereenkomst wordt ondertekend. Jullie krijgen toegang tot de online training en e-books. Wat hebben jullie aan vermogen, bezittingen en schulden? Wie kan de echtelijke woning overnemen? Moet de 1 de ander uitkopen? Wordt de woning verkocht? Hoe verdelen jullie de lasten? En hoe zit het met onderhoud van de woning? Hebben jullie pensioen opgebouwd? Hoe dit te verdelen? Kun je ook afstand doen? Hoe zit het met de bankrekeningen? Heb ik recht op toeslagen? In deze fase bespreken we ook de alimentatie. Aan de hand van de alimentatie berekeningen worden er bedragen vastgesteld. Hoe werkt het met partneralimentatie? En kun je hier ook afstand van doen? Uit deze gesprekken wordt er een convenant opgesteld in gewoon Nederlands taal en zonder losse eindjes.

Ouderschapsplan

Iedere ouder wil graag dat het goed gaat met de kinderen. Hoe zijn en blijven we samen ouders? Hoe kunnen ouders samen afspraken maken? Het ouderschapsplan is op maat gemaakt. Ook in deze fase vinden er kindgesprekken plaats. Beide ouders moeten hier mee instemmen. Naar aanleiding van de gesprekken wordt er een ouderschapsplan opgesteld.

Documenten bespreken

Het concept convenant en ouderschapsplan wordt uitgelegd en besproken en waar nodig aangepast. Jullie moeten allebei achter de afspraken staan. Eerder zullen de documenten niet worden getekend.

Tekenen van de documenten

Het convenant en ouderschapsplan worden ondertekend. Na ondertekening worden de stukken naar de samenwerkende advocaat toegezonden. Op 1 januari 2023 zijn de advocaat/rechtbankkosten 185,00 ex btw. en griffierechten 157 euro per persoon voor betalende cliënten. Nadat de gemeente de beschikking heeft ingeschreven zijn jullie officieel gescheiden. Na deze fase kunnen jullie ook naar de notaris om de eventuele echtelijke woning op 1 naam laten zetten. Een spannende tijd breekt aan om het ouderschap na de scheiding vorm te geven.

Nazorg

Family First Mediation laat jullie niet aan je lot over. Na ongeveer een half jaar/jaar komen we nog eens bij elkaar om te toetsen of afspraken nog houdbaar zijn. Wat gaat goed? En wat kan beter? Zijn er aanpassingen nodig? Dit gebeurt nauwelijks in de praktijk. Kleine irritaties kunnen in deze fase dan uitmonden tot grotere conflicten. Uit de praktijk blijkt dat ouders dit zeer waarderen. Jullie willen toch ook een succesvolle scheiding en dat afspraken lang houdbaar blijven?

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.