Voorstel partneralimentatie belastingaftrek beperken vanaf 2020

Dutch Parliament echtscheidingsregels

Als je uit elkaar gaat zal er in korte tijd een beslissing moeten worden genomen over partneralimentatie.  Dat heeft gevolgen voor je inkomen.

Wat is partneralimentatie?

Na het huwelijk ben je verplicht om financieel bij te dragen indien het inkomen van je ex-partner niet toereikend is. Samenwonenden zijn niet verplicht bij wet om bij te dragen, dat mag wel, het gaat dan om een fiscale regeling.

Partneralimentatie fiscaal aftrekbaar

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar en mag als aftrekpost worden opgenomen in je IB aangifte. Afhankelijk van de hoogte van je belastbaar inkomen is in 2018 de betaalde partneralimentatie tegen een tarief van 51,95% aftrekbaar. Je ex-partner moet hetzelfde bedrag als belastbaar inkomen opgeven in de IB aangifte.

Daling belastingaftrek partneralimentatie vanaf 2020

In het belastingplan 2019 dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd stelt het kabinet voor om beperking van de belastingaftrek van partneralimentatie. De regering wil vanaf 2020 het hoogste belastingtarief geleidelijk afbouwen . De regering stelt voor om de aftrek van 51,95% in 2018 tot een basistarief van circa 37% in 2023. Bedraagt je belastbaar inkomen meer dan 68.500? Dan kan het kabinetsvoorstel om de belastingaftrek van partneralimentatie te beperken tot gevolg hebben dat je minder belastingvoordeel heeft. De voorgenomen afbouw ziet er als volgt uit:

jaar 2020>46%

jaar 2021>43%

jaar 2020>40%

jaar 2023>37,05%

Herziening partneralimentatie?

De netto inkomsten lasten kunnen vanaf 2020 flink gaan stijgen. Dan is herziening van partneralimentatie misschien nodig . Als de partneralimentatie gaat stijgen heeft dit ook gevolgen voor de toeslagen, zoals kindgebonden budget, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag.

Als men partneralimentatie vaststelt is het van belang om de voorwaarden goed en doordacht op te stellen. Naast het termijn van de partneralimentatie kan men ook voorwaarden stellen aan verhoogd inkomen en vermogen van de alimentatie gerechtigde. Een wijziging van de fiscale regels kan grote gevolgen voor het inkomen van beide partijen. Blijf on speaking terms met je ex-partner als het gaat om een toekomstige wijziging.

 

 

MEER INFORMATIE OVER PARTNERALIMENTATIE

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.