Verlies en rouw bij een scheiding

scheiden in de noordkop

Verlies en Rouw bij een scheiding zijn met elkaar verbonden. Als men gaat scheiden is deze onderverdeeld in een aantal stadia:

  • het crisis stadium (Kenmerkend van dit stadium is dat er sprake is van toenemende conflicten);
  • het stadium van de feitelijke scheiding (als partners fysiek uit elkaar gaan);
  • de overgangsstadium (fase van onrust en het regelen van praktische zaken en dat men zijn eigen weg vindt in de nieuwe situatie);
  • stabiliteitsfase (er is rust gekomen en het gezin heeft zich hersteld tot twee nieuwe gezinsorganisaties).

Het verloop van de echtscheiding is afhankelijk van een aantal factoren, waarbij de reden van scheiden misschien wel de belangrijkste is. Ook hechtingspatronen bij ex-partners is van invloed hoe een scheiding verloopt.

Verlies en conflict hebben een connectie met elkaar. De belangrijkste overeenkomst is chaos in een mensenleven. Grote verschil is dat bij verlies de emotie overheerst en bij conflict de emotie woede. Verlies en conflict kunnen zich in verschillende fases van een relatie bevinden.

Rouw bij een scheiding

Rouw bij een echtscheiding heet post relationele rouw. Verlies van de relatie genereert rouw. Rouw is een individueel proces en juist hierin schuilt de eenzaamheid. Bij rouw na echtscheiding ontstaat er afstand tussen partners. Indien er sprake is van ‘aangedaan verlies’ is er een regelrechte connectie tussen verlies en conflict. Een aangedaan verlies is een verlies waarvoor je de ander aansprakelijk kunt stellen of dat nu reëel is of niet. Onder een aangedaan verlies ligt het conflict automatisch op de loer. Er bestaan verschillende rouw modellen. Een rouw model kan zijn Kübler Ross.

Het HART-model

Ongeveer de helft van de ex-partners heeft in het eerste jaar na de scheiding een goed contact met elkaar. Naarmate de periode na de scheiding langer is, meent het contact tussen ex-partners af. Na de feitelijke scheiding kan er sprake zijn van hevige conflicten, ook als men al jaren uit elkaar is. Als mensen hun meningsverschil rustig en rationeel kunnen bespreken, komen ze er doorgaans er wel uit. Wat als dat niet lukt? En de conflicten alsmaar groter worden en ex-partners lijn recht tegenover elkaar komen te staan? Dan kan een HART model een uitkomst bieden.

Wat is een HART-model?

Een hart-model is een analyse model waarbij verlies en conflict in kaart worden gebracht. Welke elementen zijn in welke mate beschadigd.

HART betekent:

H=Houvast

A=Autonomie

R=Rechtvaardigheid

T=Toekomstperspectief

Door dit model te gebruiken in mediations kan een conflict worden voorkomen of worden opgelost.

Slot

Een echtscheiding gaat gepaard met verlies en rouw. Soms neemt dit heftige vormen aan dat ex-partners een langere tijd in een conflict blijven ná de scheiding. Door het HART-model toe te passen in een mediation is er aandacht voor post relationele rouw, vergeving, erkenning en herstel van vertrouwen bij ex-partners.

Mijn naam is met Irma Wonink en ik ben familie mediator bij Scheiden & Mediation in de NoordKop. Ik pas het HART model regelmatig toe in een mediation zodat ex-partners inzicht krijgen in elkaars verlies en conflict. Neem contact op voor meer informatie bij mediation bij scheiden.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.