Valkuilen van een samengesteld gezin

Bemiddeling bij scheiden

De zes valkuilen

Naast de 7 kenmerken van een samengesteld gezin, liggen de valkuilen op de loer. Een samengesteld gezin is geen kerngezin maar een samenvoeging van 2 gezinnen met elkaar. Vaak is er een echtscheiding aan vooraf gegaan maar het kan natuurlijk ook door overlijden van een partner. Soms lijken dat misverstanden en irritaties zomaar uit de lucht komen vallen en krijg je het gevoel nauwelijks grip te hebben op je stiefgezin.

De lijst van de 6 ‘V”s geeft je inzicht in een samengesteld gezin.

  1. Verliezen: Het verlies van het vorige gezin, verlies vanzelfsprekendheid, verlies van familie en vrienden, Verlies gaat gepaard met rouw.
  2. Verschil in bloedband en stiefband: Bloedband is gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde en ouder/kind en kind/ouder. Stiefband is een voorwaardelijke relatie zoals bv tussen partners, vrienden en collega’s.
  3. Verstoorde verwachtingen: Frustratie, Gevoelens van onmacht, Demonisering, Negatieve ervaringen uit vorige gezin/verleden.
  4. Verdeelde loyaliteiten: In een samengesteld gezin krijg je al snel te maken met verdeelde loyaliteiten. Biologische ouders zijn trouw aan hun kinderen, Biologische ouder zit in spagaat, Tussen kind en de ‘zwakste’ouder.
  5. Verschillende opvoedingsstijlen: Vasthouden aan opvoedingsstijl vorige gezin. Tradities en rituelen vorig gezin. Gezinnen meer en minder gestructureerd.
  6. Verminderde controle: Invloed van partner via kinderen, Invloed van familie na overlijden.

Het duurt 4 tot 7 jaar voor een samengesteld gezin een nieuwe manier van gezin-zijn is ontstaan.

Om een nieuw samengesteld gezin te vormen is het van belang om je bewust te zijn van van de valkuilen. Ga in gesprek met je nieuwe partner als je een nieuw samengesteld gezin gaat vormen over opvoeding kinderen en stiefkinderen, verwachtingen naar elkaar toe etc. en. Stel samen een stiefouderplan op om problemen en verdriet te voorkomen

Mijn naam is Irma Wonink en ben familie mediator bij Family First Mediation. Naast dat ik stellen begeleid met hun echtscheiding vinden steeds vaker (nieuw) samengestelde gezinnen de weg naar mijn kantoor om begeleidt te worden in een Stiefplan. Wil je ook weten wat een Stiefplan inhoudt en/of verkeert jouw samengesteld gezin in problemen? Neem dan vrijblijvend contact op om een afspraak te maken (06-10581261) (info@familyfirstmediation.nl).

bronnen: Stiefplan, nieuw gezin

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.