Uitspraak Hoge Raad over Kinderalimentatie

hoge-raad echtscheidingsregels

De hoge raad heeft afgelopen vrijdag de 9e oktober een uitspraak gedaan over Kinderalimentatie en Kind gebonden budget. Wat voor gevolgen heeft het?

Met de uitspraak die de Hoge Raad heeft gedaan over kinderalimentatie en het Kindgebonden Budget is er meer balans en begrip hoe men kinderalimentatie berekent volgens de Tremanormen die de Rechtbanken hanteren.

Begin 2015 is er een fiscale wijziging gekomen in het berekenen van de kinderalimentatie. Allereerst wordt de behoefte van de kinderen vastgesteld aan de hand van de netto inkomens van de ouders. Van deze behoefte werd het Kindgebonden budget van afgetrokken. In de praktijk bleek dat men nauwelijks of geen kinderalimentatie meer hoeft te betalen. De draagkracht voor partneralimentatie, indien afgesproken, steeg hierdoor. Dat zorgde voor veel onbegrip onder de ouders maar ook onder professionals. De ouder die het minst verdient ontvangt het meeste Kindgebonden budget. Wat als deze ouder meer gaat werken of gaat samenwonen dan dienen de ouders weer om tafel te gaan zitten omdat de desbetreffende ouder minder of geen kindgebonden budget meer ontvangt.

Wat is er veranderd? En wat betekent dat voor jullie?

De hoge Raad heeft beslist dat het Kindgebonden budget niet meer van de behoefte wordt afgetrokken maar wordt opgeteld bij het inkomen van de ouder die het ontvangt. Dat betekent dat deze ouder meer draagkracht krijgt om een bijdrage aan kinderalimentatie te voldoen. De alimentatie wordt op een andere manier verdeeld. Doordat de draagkracht veranderd zal de ruimte voor partneralimentatie, indien dit afgesproken is, dalen.

De verwachting is dat de Expertgroep Alimentatienormen dit advies gaat overnemen. Dit is een orgaan die de Rechtbank adviseert.

Zijn jullie dit jaar gescheiden? Blijf dan met elkaar in gesprek hoe jullie de kinderalimentatie willen blijven verdelen. Komen jullie er niet uit, aarzel dan niet om een specialist in te schakelen en in mediation te gaan.

Jullie kunnen altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen met Irma Wonink, 0226-383368 of stuur een e-mail naar: info@familyfirstmediation.nl

One thought on “Uitspraak Hoge Raad over Kinderalimentatie

Comments are closed.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.