Uit elkaar en eigen woning bij samenwonen

huis echtscheiding

Woon je samen, hebben jullie een gemeenschappelijke woning en een ongelijke inbreng? Partners staan er vaak niet bij stil wat voor consequentie dat heeft als je uit elkaar gaat. Om ‘gedoe’ te voorkomen als je uit elkaar gaat is het verstandig om een samenlevingscontract te sluiten. En dat doe je op het moment dat je gaat samenwonen en/of een koopwoning gaat kopen.

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je een ongelijke inbreng op een andere manier vastleggen. In de leveringsakte van het woonhuis staat dat je 50/50 eigenaar bent van de woning, maar als de ene partner 30.000 euro inlegt kan in het samenlevingscontract worden afgesproken dat hij/zij 15.000 aan de ander leent zodat je allebei evenveel inbrengt.

Op het moment dat je uit elkaar gaat wordt de schuld verrekend. Degene die met 30.000 euro begon moet ook met 30.000 eindigen.

Een eventuele waardestijging of waardedaling van de woning is hierin niet meegenomen, ook daar kun je afspraken overmaken in het samenlevingscontract. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat degene die geen geld inbrengt een vergoeding (rente) voldoet die gelijk staat aan de waardestijging- of daling van het woonhuis. De aankoop van de woning is bijvoorbeeld 3 ton op de peildatum 2020. Als je uit elkaar gaat is het woonhuis 340.000 euro waard, dan betaalt degene die geen geld inbrengt 13 procent rente.

Voorbeeld berekening uit elkaar gaan

In het voorgaande woning is 340.000 euro waard bij uit elkaar gaan, de hypotheek is 270.000 euro. De partners houden 70.000 euro over: 30.000,00 eigen inbrengt en 40.000 euro overwaarde. De eigendomsverhouding is 50/50 dus die 70.000 euro wordt verdeeld, ieder krijgt 35.000 euro. Volgens afspraken in het samenlevingscontract betaalt degene die geen geld inbracht 15.000 euro terug aan de ex-partner en 13 procent (te betalen uit zijn/haar helft van de overwaarde, zo’n 5.000 euro.

Je kan in het samenlevingscontract ook ervoor kiezen als het ware de eigendomsverhouding aan te passen. Je spreekt dan af dat bij het einde van de relatie de over- dan wel onderwaarde zullen verdelen in een andere verhouding dan de 50/50 zoals in de leveringsakte staat vermeld.

Schuldbekentenis

De schuldbekentenis is wat simpeler. Bij een 30.000 eigen inbreng leent de andere partner van jou 15.000. Bij einde relatie krijg je dit terug met eventuele rente.

Voordeel is dat degene die 30.000 inbrengt dat houdt, ook als er getrouwd wordt.

Nadeel van een schuldbekentenis is dat je hierin geen afspraken kunt maken over een eventuele waardestijging.

Afspraak maken

Heb je hierover nog vragen of wil je een mediation traject opstarten omdat jullie uit elkaar gaan? Neem vrijblijvend contact met Irma Wonink op.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.