Gescheiden en nu?
Na je scheiding kun je in aanmerking komen voor toeslagen zoals kind gebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en de kinderbijslag. Uit de praktijk blijkt dat je daar slim mee om kan gaan om het maximale uit de toeslagen te kunnen halen. De eerste stap die je kan doen is een proefberekening maken bij toeslagen.nl. Daar kan je zien waar je recht op hebt.
Waar heb je recht op?
Als je voordat je ging scheiden recht had op bepaalde toeslagen of tegemoetkomingen, kan dit veranderen na je scheiding. Het kan ook zo zijn dat je door je scheiding ineens wél recht hebt op bepaalde toeslagen. Hoe zit het met je recht op toeslagen van de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en de gemeente nadat je bent gescheiden?
Kinderbijslag
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit. De kinderbijslag is een overheidsbijdrage die los staat van het inkomen. De SVB keert de kinderbijslag uit aan de ouder waar jullie kind woont.
Woont jullie zoon of dochter om beurten bij jou en je ex-partner, dan ziet de SVB dit als co-ouderschap en wordt de kinderbijslag tussen jullie verdeeld. Van deze verdeling wordt alleen afgeweken als jullie daar zelf schriftelijke afspraken over hebben gemaakt in bijvoorbeeld het ouderschapsplan of als de rechter anders heeft besloten in zijn uitspraak.
Kindgebonden Budget
De Belastingdienst betaalt, afhankelijk van je inkomen, het kindgebonden budget uit. De Belastingdienst kan het kindgebonden budget voor een kind niet over beide ouders verdelen. Alleen de aanvrager van de kinderbijslag kan het kindgebonden budget krijgen. De verdeling van het kindgebonden budget moeten jullie onderling zelf regelen.
Kinderopvang toeslag
Voor de kinderopvangtoeslag hanteert de Belastingdienst weer andere regels. Deze toeslag kun je alleen krijgen als je werkt of een opleiding volgt. Zorgen jij en je ex-partner ieder een deel van de week voor de kinderen middels co-ouderschap? Dan moeten jullie beiden de kinderopvangtoeslag aanvragen voor jullie eigen deel van de kosten.
Zorgtoeslag en huurtoeslag
Zorgtoeslag en huurtoeslag zijn inkomensafhankelijke toeslagen die worden uitbetaald door de Belastingdienst. Na je scheiding verandert de gezinssamenstelling en daardoor ook het totale inkomen. Je komt in aanmerking voor huurtoeslag (voorheen huursubsidie) als je in een huurwoning woont en je inkomen onder een bepaald bedrag blijft. Voor zorgtoeslag is alleen de hoogte van het inkomen van belang. Je kunt bij de Belastingdienst terecht voor het aanvragen van huur- en zorgtoeslag.
LET OP: in het jaar dat je de toeslagen aanvraagt is het van belang dat je in het jaar van het scheiden geen toeslagpartner meer bent. Anders worden de inkomens bij elkaar opgeteld en heb je waarschijnlijk geen recht op toeslagen over dat jaar. De fiscus controleert altijd achteraf, laat je dus niet verassen. Soms is het fiscaal nog wel handig om in het jaar van het scheiden fiscaal partner te blijven ondanks dat je recht zou hebben op toeslagen. Het fiscale voordeel dat je samen hebt is een afweging die je maakt ten opzichte van de toeslagen.
Tegemoetkoming ouders
De Dienst Uitvoering Onderwijs (afgekort DUO, voorheen de IB-Groep) verstrekt de tegemoetkoming ouders. Die bestaat uit de tegemoetkoming schoolkosten en de tegemoetkoming les- en cursusgeld. De ouder bij wie het kind op 1 augustus van het nieuwe schooljaar staat ingeschreven, kan de tegemoetkomingen aanvragen. Deze tegemoetkomingen zijn inkomensafhankelijk.
Wil jij ook weten welke toeslagen je na de scheiding recht op hebt? Wil je ook weten hoe slim je hier mee om kan gaan zodat je het maximale uit de toeslagen kan halen? In mijn scheidingspraktijk krijg je antwoord op deze vragen. We gaan kijken waar heb je recht op? Hoe slim kan je deze verdelen over jou en je ex-partner? Wat voor gevolgen hebben toeslagen als je ook partneralimentatie krijgt?
Mijn naam is Irma Wonink en ik ben familiemediator bij Family First Mediation. Inmiddels heb ik al 16 jaar mijn praktijk en veel stellen geholpen met hun scheiding van A tot Z. Ik maak gebruik van een eigen ontwikkelde scheidingsmethode waardoor de scheiding efficiënt word behandeld.
Meer weten? Neem dan contact op voor het maken van een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek.