In mijn mediation praktijk geef ik aandacht aan het testament. Dit wordt bij een scheiding wel eens vergeten om na de scheiding je testament te herroepen. Vooral bij samenwonenden heeft dit enorme consequenties. Wat te doen bij scheiden en een testament?
Getrouwd of geregistreerde partners
Na je scheiding of als je uit elkaar gaat wil je niet dat je ex-partner nog erfgenaam van je blijft. Wat kun je dan doen? Na de scheiding kun je je testament herroepen, dat betekent dat alle voorafgaande ‘wilsbeschikkingen’ ongedaan worden gemaakt. Je ex-partner erft dan niet meer en je nalatenschap gaat dan naar je eventuele kinderen. Mocht je tijdens het scheidingsproces overlijden en je hebt je testament niet herroepen dan gaat de nalatenschap nog steeds naar je ex-partner. Overlijd je nadat je officieel bent gescheiden en je bent vergeten je testament te herroepen dan is er een passage in de wet dat de ex-partner niet meer van je erft. Stel, je overlijdt en daarna één van je kinderen dan erft je ex-partner nog steeds van jou via jouw kind. Dit kan je voorkomen door een twee-traps-testament te laten opstellen bij de notaris.
Samenwonend en uit elkaar?
Samenwonenden erven niet automatisch van elkaar zoals bij gehuwden. Dan is het van groot belang dat je jouw testament herroept op het moment dat je uit elkaar gaat en anders erft je ex-partner nog steeds van jou. Ook al heb je geen kinderen je kan altijd je testament laten herroepen.
Hulp nodig? Neem Contact op!
Ga je uit elkaar en je kiest voor Family First Mediation dan weet je zeker dat het testament niet wordt vergeten. Heb je nog vragen over de blog dan kun je vrijblijvend contact op nemen met familie mediator Irma Wonink of bellen naar 06-10581261.
Lees ook de blog: samenwonen en uit elkaar, geregistreerde partners en uit elkaar of scheiden en gehuwd