Succesvol problemen oplossen aan de keukentafel

huis echtscheiding

Opnieuw structuur aan je relatie geven

Succesvol problemen oplossen aan de keukentafel, waarbij een ‘win-winhouding’ het doel is. Dat betekent waarbij ouders zich beiden in een oplossing kunnen vinden en waarbij de belangen van de kinderen voorop staan. Voorwaarde is dat beide ouders met ideeen komen zonder een vooropgezet besluit in je hoofd. Wanneer ouders goed kunnen luisteren naar elkaar en beiden zich opstellen voor compromissen, is de daaruit ontstane oplossing altijd beter dan als een van hen afzonderlijk een voorstel had gedaan.

Emoties nog Sky-High

Als de emoties nog sky-high zijn en het niet lukt om de aandacht weer te verleggen naar het oplossen van problemen, is het beter te besluiten om het gesprek uit te stellen. Kijk van te voren waarom de discussie ontspoorde en vervolgens manieren bedenken om de reacties te beheersen zodra er pijnpunten aan de orde komen en zo een strategie ontwikkelen voor een geslaagd gesprek met je ex.

Hoe pak je het probleem aan?

Het probleemoplossingsproces

  1. Definieer het probleem.
  2. Maak een lijst, op een groot stuk vel papier, van criteria waar een oplossing aan moet voldoen waar jullie het over eens zijn: ‘Prioriteit’.
  3. Maak een aparte lijst van ‘ Wensen’ en ‘Behoeften’ maar besef dat die minder prioriteit hebben.
  4. Ga brainstormen over de mogelijke oplossingen, zonder commentaar of kritiek te leveren.
  5. Bespreek de positieve en negatieve kanten van de oplossing in relatie tot de overeengekomen criteria. Denk na over de behoeften, maar maak die minder belangrijk dan de prioriteit. Wees creatief en combineer opties of pas ze aan.
  6. Kies gezamenlijk voor een oplossing.
  7. Werk tot in details uit hoe dit gaat werken.
  8. Zet het geheel op papier en maak voor jullie allebei een kopie.
  9. Probeer de oplossing een redelijk lange-en van te voren vastgelegde- periode uit.
  10. Bekijk de oplossing daarna opnieuw en breng zo nodig wijzigingen aan.

Iedere ouder na de scheiding komt er mee in aanraking er ontstaan nu eenmaal problemen. Dat kan op verschillende niveaus zijn maar de meest voorkomende zijn: opvoeding, verhuizing en nieuwe relaties. Voor ieder probleem is een oplossing. Je wilt er met je ex zo goed mogelijk uit komen zodat er een goede en gezonde relatie blijft bestaan tussen ouders onderling en de kinderen. Als je stap voor stap ‘het probleem’ aanpakt komen jullie er samen altijd uit. Het is oefenen en doorzetten, niet alles gaat in in een keer goed, dan kom je tot een mooi resultaat. Ga hier mee aan de slag. Ik verneem graag hoe het verloopt en waar je tegen aan loopt. Mijn naam is Irma Wonink en ben scheidingsspecialist & Familie mediator en begeleid Ouders & Kinderen op een respectvolle manier uit elkaar te gaan.

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.