De scheidingsmelding is het gesprek waarin de ene partner aan de ander vertelt dat hij/zij wil scheiden met motivatie.
De scheidingsmelding is belangrijk in het scheidingsproces. Mocht het zo zijn dat de ander de boodschap niet goed heeft gehoord en begrepen dan kan dat grote invloed hebben op het traject van scheiden. Op welke wijze de scheidingsmelding wordt gedaan is enigszins ook belangrijk. Een achtergelaten brief of sms-bericht volstaat dus niet. Dat is een eenzijdige, onpersoonlijke manier van mededelen, waarop de ander niet kan reageren. Dat alleen al zet vaak kwaad bloed.
Wat is de beste manier?
De scheidingsmelding kan het beste worden gedaan op een voor beide partners geschikt moment, in alle ‘rust’, op de juiste toon en dat de ander ook echt kan reageren. Kijk de ander aan als je de boodschap wilt vertellen. Het lijkt voor de hand liggend maar in de praktijk komt dit niet altijd voor.
- Vertel aan je partner dat je wilt scheiden
- Geef je partner de mogelijkheid om te reageren en vragen te stellen.
Wil je partner weten ‘waarom’ je wilt scheiden leg dan uit wat je wilt bereiken met de scheiding, wat je verwacht, wat er zal veranderen en verbeteren door de scheiding. Probeer dit in positieve zin over te brengen. - Uit geen kritiek op de ander of op je relatie, maar leg uit waarom het beter is om uit elkaar te gaan
- verwacht van je partner niet dat hij/zij je direct begrijpt of begrip toont.
De mededeling dat je wilt scheiden kan voor je partner totaal onverwachts komen ook al hebben jullie daarvoor ruzies of discussies gehad waar zelfs het woord ‘scheiden’in voor komt. Je partner zal eerst de melding moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties. - Het kan zo zijn dat je partner emotioneel kan reageren met huilen, schreeuwen, verwijten, woede etc.
- Erken het verdriet van je partner maar wees ook duidelijk dat het een definitieve beslissing is waarop je niet meer terugkomt.
Laat je partner niet in onzekerheid! - Door de reactie van je partner kan je ook boos worden of gaan huilen.
- Maak zelf geen verwijten en ga niet in op de inhoud van de verwijten die je partner naar jou maakt. Je beslissing dat je wilt scheiden zal er niet door veranderen. Je kan beter vertellen waarom het voor jou belangrijk is om te gaan scheiden.
Wanneer de scheiding regelen?
Geef je partner de ruimte en tijd om de boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je dan dat je zelf ook een tijdje erover gedaan hebt om zelf afscheid van je huwelijk/relatie te nemen.
Doorgaans duurt het enkele weken tot de boodschap enigszins is binnengekomen. Ga daarvoor niet over zaken praten als verhuizen, kinderen en de financiële kant van scheiden.
Als je partner wat verder is in de verwerking ga dan een gesprek aan waarin jullie afspraken gaan maken over de toekomst.