Scheiden zonder geld? Kan dat echt?

kosten echtscheiding mediator

Je leest het wel vaker, advertenties die over scheiden zonder geld gaan. Je hoeft niets te betalen wordt er dan gesuggereerd. Klopt dat wel?

Toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand

De overheid heeft subsidie voor mensen die weinig of geen vermogen hebben. Dat wordt ook wel een ’toevoeging’ genoemd.

Indien je in aanmerking komt voor een zogenaamde ’toevoeging’ is men verplicht een eigen bijdrage te voldoen. De eigen bijdragen verschillen met mediation of advocatuur. Bij mediation betalen jullie € 52,00 of € 105,00 per toevoeging, hangt van het aantal uren af. Bij advocatuur betalen jullie tussen de € 335,00 en € 837,00 per toevoeging. Hoe hoger jullie inkomen hoe hoger de eigen bijdragen.

De inkomensgrens is het verzamelinkomen over 2013 maximaal € 25.800,00 per persoon (reeds apart wonend) óf maximaal € 36.400,00 (samenwonend of alleenstaande ouder met minderjarige kinderen) en het vermogen/resultaat minder is dan € 10.569,00 per persoon. Dat geldt ook voor een eventuele overwaarde uit de echtelijke woning. Als jullie belasting betalen in box 3 dan kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.

De zogenaamde ‘scheidings-deskundigen’ of ‘scheidingsmakelaars’ die je vaak op het internet vindt, komen voor zo’n subsidie niet in aanmerking. Die zijn namelijk niet gecertificeerd door de Raad voor Rechtsbijstand.

Bekijk altijd of je in aanmerking kunt komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat kan je namelijk schelen in de portemonnee.

Contact

Scheiden zonder geld bestaat dus niet echt, je bent altijd een eigen bedrage verschuldigd, tenzij je bijstand krijgt van de gemeente. De gemeente kan de eigen bijdrage en griffierechten vergoeden. Voor vragen over toevoeging of scheiden, kun je vrijblijvend contact op nemen met Irma Wonink.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.