Scheiden met subsidie (‘toevoeging’)

Heb je een laag inkomen en geen tot weinig vermogen? Dan kan het zijn dat je in aanmerking kan komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, ofwel scheiden met een toevoeging, Family First Mediation in de NoordKop kan echtparen, geregistreerde partners en/of samenwonenden tegemoetkomen die een smalle beurs hebben.

Family First Mediation werkt met de door de Raad voor Rechtsbijstand gecertificeerde mediator. Je kunt in aanmerking komen voor door de Overheid ‘gesubsidieerde rechtsbijstand’. Ons kantoor is door de Raad voor Rechtsbijstand aangemerkt als High Trust kantoor.

Dat is het geval als één van de partners, zowel inkomen als vermogen, onder de zogenaamde ‘toevoegingsnormen’ van de Raad voor Rechtsbijstand valt.

De zogenaamde ‘scheidings-deskundigen’ of ‘scheidingsmakelaars’ die je vaak op het internet vindt, komen voor zo’n subsidie niet in aanmerking. Die zijn namelijk niet gecertificeerd door de Raad voor Rechtsbijstand.

Bekijk altijd of je in aanmerking kunt komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat kan je namelijk schelen in de portemonnee. MfN mediators zijn verplicht om eerst te kijken of je in aanmerking komt voor scheiden met subsidie.

Scheiden via advocaat of mediator?

Indien je in aanmerking komt voor een zogenaamde ‘toevoeging’ is men verplicht een eigen bijdrage te voldoen. De eigen bijdragen verschillen met mediation of advocatuur. Bij mediation betalen jullie € 53,00 of € 105,00 per toevoeging, hangt van het aantal uren af. Bij advocatuur betalen jullie tussen de € 340,00 en € 849,00 per toevoeging. Hoe hoger jullie inkomen hoe hoger de eigen bijdragen.

De inkomensgrens is het verzamelinkomen (dat is dus niet het bedrag dat je verdient maar je fiscale inkomen) over 2017 maximaal € 26.900,00 per persoon (reeds apart wonend) óf maximaal € 38.000,00 (samenwonend of alleenstaande ouder met minderjarige kinderen) en het vermogen/resultaat minder is dan € 15.000,00 per persoon. Dat geldt ook voor een eventuele overwaarde uit de echtelijke woning. Als jullie belasting betalen in box 3 boven de € 24.437,00 per persoon (heffingsvrije vermogen) dan kom je niet in aanmerking voor een toevoeging.

Let op: doordat het economisch beter gaat bouwen mensen steeds meer een eigen vermogen op, waardoor ze, na controle door de Raad voor Rechtsbijstand, de toevoeging wordt ingetrokken. Dat betekent dat kosten voor de scheiding moet worden terugbetaald aan de Raad en dat je van de mediator een aanvullende nota krijgt.

Scheiden via een toevoeging kan alleen nog online via skype/zoom. We werken via skype door heel Nederland.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op

Heb je vragen over scheiden met subsidie óf andere vragen over scheiden? Neem vrijblijvend contact op met echtscheidingsspecialist & Familie mediator Irma Wonink.

Lees ook de blog: Scheiden zonder geld? Kan dat echt?