Scheiden en eigen woning als je gehuwd bent

hoge-raad echtscheidingsregels

Partners die trouwen staan er niet altijd bij stil als ze samen een huis kopen en de ene partner brengt meer geld in de woning wat dat voor consequenties heeft tijdens het huwelijk en daarna. En dan is er ook nog een onderscheid te maken indien je voor 1 januari 2018 bent gehuwd en daarna.

Als je samen een huis koopt maakt het niet uit of je in gemeenschap van goederen bent gehuwd of op huwelijksvoorwaarden. De eigendomsverhouding die bij het kadaster staat geregistreerd bepaalt de eigendomsverhouding en ook als je uit elkaar gaat. De meeste partners staan als 50/50 geregistreerd. Het kan voorkomen dat de ene partner meer geld in brengt dan de andere partner en dan kan je de eigendomsverhouding aanpassen.

Voorbeeld:

Jullie kopen samen een woning voor 3 ton. De ene partners brengt 30.000 euro eigen geld mee, dat is 10% van de koopsom. In dat geval kun je de verhouding 55/45 afspreken.

Ga je uit elkaar dan wordt de overwaarde of de restschuld naar die verhouding verdeeld.

Overdrachtsbelasting

Als de verhouding meer dan 60/40 is, bijvoorbeeld 61/39, en je gaat uit elkaar dan moet de een de ander uitkopen. In dat geval betaal je overdrachtsbelasting over het deel dat je overneemt.

Beperkte gemeenschap van goederen

Na 1 januari 2018 trouw in beperkte gemeenschap van goederen, wat inhoudt dat schulden en bezittingen van het tijdens het huwelijk deel je 50/50, met uitzonderingen van een schenking of erfenis. De beperkte gemeenschap van goederen houdt echter geen rekening met de ongelijke eigendomsverhouding van een samen gekocht huis. Heb je een verdeling van 45/55 afgesproken dan wordt de eigendomsverhouding plotseling 50/50 als je trouwt.  Dit kan je voorkomen om alsnog huwelijksvoorwaarden vast te stellen.

Scheiden en eigen woning

Als men gaat trouwen denkt men natuurlijk niet dat je ooit gaat scheiden. Echter kan het nare gevolgen hebben als je gaat scheiden.

Bij Family First Mediation wordt er gekeken of een partner kan blijven wonen in de woning en wat de consequenties daarvan zijn voor eerder gemaakte afspraken. We informeren jullie wat de eventuele oplossingen zijn. Samen afspraken maken waar partners voor de 100% achter staan.

Afspraak maken

Heb je hierover nog vragen of wil je een mediation traject opstarten omdat jullie uit elkaar gaan? Neem vrijblijvend contact met Irma Wonink op.

Lees ook de blog: Wijzigingen huwelijksvermogensrecht per 1-1-2017

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.