Samenwonen en uit elkaar

Herken je dit? Je woont samen, je hebt kinderen en de relatie loopt eigenlijk niet zo goed. Je hebt relatietherapie geprobeerd, naar een psycholoog geweest en niets hielp. Jij en je partner besluiten uit elkaar te gaan. Je schrijft samen met je ex op een klad hoe de zorgregeling en de financiën met de kinderen gaat worden. Het huis, spullen en de auto’s zijn verdeeld. Het gaat eigenlijk best wel goed totdat je ex-partner een nieuwe liefde heeft gevonden, je wilt verhuizen, problemen met de zorgregeling van de kinderen hebt. De strijd tussen je ex-partner en jij wordt alleen maar groter. Je spreekt je ex-partner nog nauwelijks en evalueren over de kinderen durf je niet. En je weet eigenlijk nog steeds niet waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Kortom jullie strijd wordt een conflict en je loopt vast in het ouderschap en vind het moeilijk om de ex-partner- en ouderlijn van elkaar te scheiden. Het effect van de strijd tussen jullie treft de kinderen.

Samenwonen en uit elkaar

Volgens het CBS blijkt dat de groep samenwonenden steeds groter wordt. Deze groep is moeilijk te traceren. Ze hoeven niet naar een advocaat of rechtbank om hun scheiding te bekrachtigen. Een ouderschapsplan is verplicht sinds 2009. Daar besteden samenwonenden het minst aandacht aan, immers niemand die het controleert.

De praktijk heeft geleerd dat het voor kinderen een stuk eenvoudiger wordt als hun ouders samen goede afspraken maken.

Prettig uit elkaar en dat ook blijven

  • Hoe wil je dat je kinderen terug kijken op deze periode?
  • Wil je houdbare afspraken voor de lange termijn?
  • Wil je een goed lopend ouderschapsplan?

Emotionele begeleiding

Uit elkaar gaan is een heftige emotionele periode. Je hele wereld staat op zijn kop! Je wordt overweldigd door verschillende emoties en tegelijkertijd moet er van alles worden geregeld. Als je vader of moeder bent komt daar nog een nieuwe zorg bij: ‘Wat betekent uit elkaar gaan voor mijn kinderen?’.

Emoties spelen een rol bij uit elkaar gaan en daarin worden jullie ook begeleid. Het is bijna onmogelijk om de emoties zoals boosheid, verdrietig, teleurstelling te negeren. Een goede en praktische afwikkeling van uit elkaar gaan kan alleen als de emoties niet meer in de weg staan. Ik buig ‘eisen’ en ‘standpunten’ om in jullie wensen, zodat een goede afwikkeling van uit elkaar gaan niet meer in de weg staat.

Een goed lopend ouderschapsplan

Een goed lopend ouderschapsplan gaat niet vanzelf. Vele factoren spelen een rol. Om niet alleen naar de praktische kant van een ouderschapsplan te kijken maar ook naar de verdieping daarvan waarbij alles wordt besproken jullie niets meer in de weg staat om samen goede ouders te blijven voor jullie kinderen. Een open en eerlijk overleg, ruimte voor ieder zijn wensen ontstaat er ruimte en meer begrip naar de andere ouder. Duurzame afspraken maken tussen ouders en kinderen vergroot je eigen geluk en die van jullie kinderen.

Geef kinderen een stem!

Kinderen voelen je verdriet, angst en onzekerheid en reageren daarop. Door jezelf neutraal op te stellen kun je je kinderen helpen met het verwerken van uit elkaar gaan. Door eerst tijdelijke afspraken te maken met je ex-partner geeft dit kinderen rust, omdat er niet meteen van alles veranderd. Stel je kind als prioriteit. Vraag je steeds af wat een afspraak betekent voor je kind en doe alleen die dingen die goed zijn voor je kinderen. Maak een opvoedplan met nieuwe regels, waarden en normen voor je nieuwe gezin, communiceer dit naar je kinderen en hou je daar ook aan. Betrek de kinderen actief bij het ouderschapsplan en de afspraken die je maakt.

Kinderen krijgen een ‘stem’ in het scheidingsproces door mee te denken en werken aan het ouderschapsplan. Ze krijgen tips hoe ze met de scheiding om kunnen gaan en hoe ze hun emoties een plek kunnen geven door middel van KIES Coaching of Mattenspel

Nazorg voor ouders & kinderen

Het eerste jaar na uit elkaar gaan is het belangrijkste. Hoe hou ik de communicatie met mijn ex goed? Welke communicatie- en conflictstijl hanteer ik? Dan is begeleiding van nazorg van harte welkom. Uit elkaar gaan is een proces en als het gezin feitelijk een aantal maanden uit elkaar is zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden over ‘ Ouderschap na de scheiding’ . Wat gaat goed? Wat kan beter? Waar lopen ouders & kinderen tegen aan?

Vrijblijvend kennismaken? Vraag een gesprek aan!

Brochure uit elkaar samenwonenden

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.