Relatietherapie of uit elkaar gaan?

echtscheiding gebroken hart

Tijdens het kennismakingsgesprek vraag ik eigenlijk standaard of cliënten naar relatietherapie zijn geweest. Cijfers uit mijn praktijk blijkt dat 8 op de 10 stellen dat ook doen. Echter, blijkt vaak dat het maar 2 gesprekken zijn. Een partner wil graag en de andere partner wil eigenlijk niet maar gaat hier toch in mee. Ik vraag wat ze daar geleerd hebben? Niet veel, vaak is het een aanfluiting. Dit komt natuurlijk omdat één van de partners niet de commitment heeft om het te laten slagen. Deze partner is eigenlijk al met één been uit de relatie.

Mijn visie op relatietherapie

Ieder mens heeft meerdere thema’s in zijn/haar leven die aangepakt zou kunnen worden. Een thema zou kunnen zijn op het gebied van gezin, opvoeding, normen/waarden/overtuigingen, patronen, codependentie, relatieverslaving, bindings-verlatingsangst (dynamiek van aantrekken/afstoten) en trauma’s . In liefdesrelaties zit dat op normen/waarden/overtuigingen, patronen, codependentie, relatieverslaving, bindings-verlatingsangst (dynamiek van aantrekken/afstoten) en trauma’s. Naar mate we ouder worden wordt de rugzak alleen maar voller en voller en we tegen thema’s gaan aanlopen.

Voordat stellen in relatietherapie gaan is het raadzaam om eerst eigen thema’s aan te pakken. Als deze grotendeels zijn opgeruimd om dan samen in relatietherapie te gaan. Mijn inziens heeft de relatietherapie meer kans van slagen. Het kan zijn dat tijdens het opruimen van je eigen stuk er achter komt dat je niet meer wil doorgaan met de relatie. Het opruimen van eigen thema’s is een vorm van persoonlijke ontwikkeling, is een cadeautje voor jezelf en uiteindelijk komt dit ten goede van jouw relatie.

Uit elkaar?

Komen jullie er samen niet uit? Dan is uit elkaar gaan een optie. Ook al ga je uit elkaar dan is het raadzaam om je eigen thema’s aan te pakken. Doe je dit niet dan neem je deze mee naar je volgende relatie en dan herhaalt het patroon zich opnieuw.

Hulp nodig? Neem contact op!

Is uit elkaar gaan nog de enige optie? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan en ga met 3 waardevolle tips naar huis.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.