Als je gaat scheiden heb je te maken met het pensioen. Naast de waarde van de woning is pensioen de tweede waarde component bij een scheiding. Je kunt op verschillende manieren je pensioen verdelen, de wensen hierin hangen af hoe lang je gehuwd of samenwonend bent, je leeftijd, of je in loondienst of ondernemer bent, ben je gehuwd/geregistreerd partner en heb je huwelijksvoorwaarden/partnerschapsvoorwaarden, ben je AOW gerechtigd en/of persoonlijke opvattingen over de verdeling van het pensioen. Bij een scheiding heb je twee soorten pensioenen:
Ouderdomspensioen
Tijdens het huwelijk of als je samenwonenden (met samenlevingscontract) bent bouw je pensioen op. Bij een scheiding heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen tijdens jullie samen zijn. Dit heet pensioen verevenen. Je kunt samen ook een andere pensioenverdeling, bijvoorbeeld 70/30 of 60/40, overeenkomen. Voordeel is bij overlijden van de gerechtigde het verevenen gedeelte weer terug gaat naar de ex-partner. Naast het pensioen verevenen bestaat er ook conversie. Conversie verdeel je het pensioen en het bedrag zet je op een aparte rekening/verzekering van de gerechtigde. Nadeel bij overlijden van de gerechtigde is dat het pensioen niet terug gaat naar de ex-partner en in de nalatenschap van de gerechtigde valt.
Partnerpensioen (nabestaanden pensioen)
Partnerpensioen of nabestaanden pensioen is het gedeelte van het pensioen na overlijden. Overlijd je tijdens het huwelijk dan heeft de partner recht op een gedeelte van het nabestaanden pensioen. En dat geldt ook voor als je gaat scheiden of gescheiden bent. Na de scheiding heb je ook recht op een stukje nabestaandenpensioen mits de werkgever dit niet op risicobasis heeft verzekerd. Op risico basis keert alleen uit bij gehuwden. Bij overlijden vervangt het nabestaanden pensioen het ouderdomspensioen.
Hertrouwen
Gaat je ex-partner hertrouwen dan vervallen de afspraken die je hebt gemaakt over het verevenen van het pensioen niet. Hebben jullie ook afspraken gemaakt over het het nabestaanden pensioen hou er dan rekening mee dat een ‘nieuwe’ partner minder uitgekeerd krijgt.
Nieuwe wet
Tot voor kort was bekend dat de nieuwe Wet Pensioenverdeling bij scheiding op 1 juli 2022 in zou gaan. Daarin zou worden gewijzigd dat bij een scheiding men altijd uit gaat van conversie. Recentelijk heeft de minister de inwerkingtreding opgeschoven naar 1 januari 2027.
Formulier
Ga je het pensioen verdelen vergeet dan niet het formulier in te zenden naar je pensioenuitvoerder. Je hebt 2 jaar nadat de beschikking is ingeschreven in de burgerlijke stand de tijd om het formulier in te zenden.
Vergeet je het pensioen te verdelen na een scheiding en er staat niets beschreven in het convenant dan heb je nog steeds recht op een gedeelte van het pensioen. Dit dien je rechtstreeks te regelen met je ex-partner.
Maatwerk
Pensioen bij echtscheiding vraagt om maatwerk. Persoonlijke belangen spelen hierin een belangrijke rol. Bij het mediation-traject komt het pensioen ter sprake en beschrijven we in het convenant de afspraken. Bij de evaluatie komt het formulier ter sprake zodat je er zeker van bent dat het niet vergeten wordt. Wil je meer informatie neem dan contact op met mediator Irma Wonink