Partneralimentatie en afkoop. Is dat verstandig?

kosten van een echtscheiding

Is het mogelijk om partneralimentatie af te kopen en is dat verstandig? Wat houdt dat precies in? De voor- en nadelen op een rij.

Alimentatie afkopen

Partneralimentatie is wanneer de ene ex -partner (alimentatie plichtigde) een bedrag voldoet per maand om een steentje bij te dragen  in de levensonderhoud van de andere ex-partner (alimentatie gerechtigde).  Partneralimentatie valt onder regelend recht, dat houdt in dat je afwijkende afspraken kunt maken of volledig afzien van de alimentatie. Je kan ook partneralimentatie afkopen, dat houdt in dat je in één keer een bedrag voldoet aan je ex. De afspraken over het afkopen van de alimentatie leggen je vast in een echtscheidingsconvenant. Kinderalimentatie kun je niet afkopen.

Partneralimentatie kan je op 2 manieren afkopen:

  • met een geldbedrag (afkoopsom);
  • met overbedeling. (overwaarde woonhuis).

Alimentatie afkopen met een geldbedrag

Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een geldsom te betalen aan je ex-partner. De afkoopsom is gebaseerd op de hoogte en duur van de partneralimentatie (behoefte en draagkracht en termijn).

Je kunt ook een variant af spreken om de alimentatie af te kopen. Een schuld verevenen met je ex-partner en daar staan dan tegenover dat je afstand doet van partneralimentatie.

Alimentatie afkopen met overbedeling

Alimentatie afkopen met een overbedeling houdt in dat de gehele inboedel wordt toegewezen aan de alimentatie ontvangende ex-partner. Degene die alimentatie betaald krijgt dan niets uit de inboedel. Overbedeling kan ook inhouden dat de alimentatie ontvanger de gehele waarde van een polis van levensverzekering krijgt of de overwaarde van de woning.

Voordelen afkoop alimentatie

Voordeel van afkopen is dat je financieel niet meer van elkaar afhankelijk bent, behoudens als er kinderalimentatie voldaan dient te worden. Voor degene die de afkoop alimentatie ontvangt is het een voordeel omdat degene rente kan ontvangen over een groot bedrag. Om te voorkomen dat de ontvanger in een keer veel inkomstenbelasting moet voldoen kan je de afkoop uitbetalen in een vorm van lijfrentepremie. De premie moet worden gestort bij een verzekeraar en vervolgens voldoet de verzekeraar elke maand een bedrag.

Nadelen afkoop alimentatie

Een nadeel is dat er geen toekomstige herziening van het alimentatie bedrag meer mogelijk is. Dat kan zijn bij samenwonen/trouwen of overlijden. Stel je ex gaat binnen 2 jaar trouwen met een nieuwe partner en je hebt voor 12 jaar afgekocht dan voldoe je eigenlijk 10 jaar te veel aan alimentatie. Ook als iemand op leeftijd is en komt te overlijden binnen 12 jaar na het huwelijk komt het geldbedrag niet meer terug bij de ex-partner.

Een ander nadeel is dat degene die betaalt in één keer een deel van zijn/haar vermogen kwijt is.

Afkoop alimentatie en bijstand

Vraagt de alimentatie-ontvanger binnen 12 jaar na echtscheiding een bijstandsuitkering aan, dan kan de gemeente alsnog partneralimentatie verhalen op de ex-partner. De onderhoudsplicht geldt nog steeds. De gemeente hoeft namelijk geen rekening te houden met afspraken tussen ex-partners.

Contact

Scheiden en partner alimentatie is een complexe zaak, vele factoren spelen een rol om goede keuzes te maken. Irma Wonink is jurist en scheidingsspecialist en al 10 jaar MfN familie register mediator. Heb je een vraag over partneralimentatie of scheiden neem dan vrijblijvend contact op.

Lees ook de blogs: Kinder- en partneralimentatie en Wet herziening partneralimentatie (wetsvoorstel)

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.