Nieuwe liefde. Nieuw Gezin. Nieuwe afspraken

Het belang van goede afspraken.

Je bent een onafhankelijke, leuke vrouw die haar zaken goed voor elkaar heeft. Na de scheiding ben je een tijdje alleen geweest tot het moment dat je het niet meer voor mogelijk had gehouden.  Je bent weer verliefd! Een nieuwe man in je leven, iemand waarmee je het leuk hebt, die het beste in je naar boven haalt. Iemand waarmee je het misschien zou durven proberen. Iemand met wie je weer samen het leven wilt delen. In één huis met zijn en jouw kinderen. Als je erover nadenkt vraag je je af: ” hoe ga ik dit allemaal doen?” Zowel financieel als praktisch? Het zweet breekt je uit.

Vragen komen op je af zoals:

  • Hoe gaan we dit doen?
  • Gaan we samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap?
  • Gaan we in mijn huis, zijn huis of een huis van ons samen?
  • Hoe zullen de kinderen dit vinden?
  • Gaat het werken met z’n alleen in 1 huis?
  • Hoe moet het met de opvoeding?
  • Hoe zit het met de alimentatie?
  • En welk invloed heeft dit op de toeslagen?

Mijn brein slaat ongewild op hol als stellen vertellen over hun voornemens voor een leven samen verder. Dan komt de notariële jurist weer in mij naar boven. Ik geef toe dat het erop lijkt dat ik dan alle romantiek de kop in wil drukken. Niets is minder waar. Ik houd van de liefde en kan af en toe wegzwijmelen bij een romantische film. Toch ben ik realistisch en sta ik met beide benen op de grond. Ik zie het namelijk veel te vaak dat het niet goed geregeld is en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Gevolgen waarvan ik zeker weet dat die niet de bedoeling waren op het moment dat een stel het ja-woord aan elkaar gaf of ‘gewoon’ ging samenwonen.

Leuk zul je denken, wat bedoel je daar nu precies mee? Ik ga 2 voorbeelden geven om het te verduidelijken:

Man, gescheiden, twee kinderen en eigenaar van een woning komt de liefde van zijn leven tegen.

Ze besluiten te trouwen in gemeenschap van goederen (voor 1-1-2018). De liefde wordt bezegeld met een kind. Het derde kind van de man, het eerste kind van de vrouw. Ze kunnen hun geluk niet op. Zonder het in de gaten te hebben is er juridisch en erfrechtelijk een heleboel gebeurd.

Voor het huwelijk was de man 100% eigenaar van de woning, zijn kinderen zijn erfgenamen. Bij overlijden van de man erven de kinderen ieder de helft van de woning. Door het huwelijk is de vrouw mede eigenaar geworden van de woning. De man en vrouw zijn beiden 50% eigenaar van de woning. De erfgenamen van de man zijn de vrouw en zijn 2 kinderen. Bij overlijden van de man erven de vrouw en zijn 2 kinderen ieder een derde van de helft van zijn aandeel van de woning.

Door het krijgen van een kind heeft de man er nog een vierde erfgenaam bij. Bij overlijden van de man erven de vrouw en zijn 3 kinderen, ieder 1/4 van zijn aandeel (50%) van de woning, 1/8 van de hele woning.

Daar waar de eerste 2 kinderen van de man voor het huwelijk met de vrouw 1/2w van de woning erven, erven ze in dit geval nog 1/8 van de woning. Het derde kind van de man erft 1/8 van het deel van de vader en 5/8 van het deel van de moeder, in totaal 6/8.

Lees ook de blog:

Wijzigingen huwelijksvermogensrecht

 

Man, gescheiden, 1 kind, eigenaar van een woning komt de liefde van zijn leven tegen, zij heeft 2 kinderen.

Ze besluiten te gaan samenwonen in zijn woning, geen samenlevingscontract, geen testament. De vrouw betaalt mee aan de hypotheeklasten, zijnde aflossing en rente, en besluit zelf privégeld te investeren voor een nieuwe badkamer. Ze hebben deze investering nergens vastgelegd.

Dan komt de man plots te overlijden. In dit geval heeft de man één erfgenaam, namelijk zijn kind. Dit kind erft de woning. Aangezien er geen afspraken zijn gemaakt kan de vrouw fluiten naar het geld wat ze heeft besteed aan de hypotheeklasten en de investering in de woning. Ook in het geval dat de man en vrouw uit elkaar waren gegaan had dit tot flinke discussies kunnen leiden. Als men samenwoont heeft men geen rechten mits je dit notarieel vastlegt en kan aantonen dat je eigenaar van onroerend goed of een bankrekening bent.

Zouden de man uit het eerste voorbeeld en de vrouw uit het tweede voorbeeld dit voor ogen hebben gehad bij het begin van hun samenzijn. Wat denk jij? En om het nog ingewikkelder te maken als jullie een eigen bedrijf hebben? Daar kleven vele consequenties aan.

Het belang van duidelijke afspraken

Wil je gaan samenwonen of trouwen? Heb je kinderen of wil je nog graag kinderen? Ga dan om tafel met je lief zitten om dit te bespreken. Eerlijk is eerlijk, het zijn geen leuke gesprekken. Beter nu weten waar je aan toe bent dan achteraf voor verassingen komen te staan.

Vaak hoor ik mensen zeggen: ” We houden toch van elkaar, dat komt wel goed”, of ” ik vind het lastig om erover te praten:, of ” Wat een romantiekkiller” .

Allemaal argumenten om er niet over na te denken of je kop in het zand te steken. Tot een van de voorbeelden voor jou een feit is. Ik ben dan ook een grote voorstander van ” Voorkomen is beter dan genezen!”

Sta je op het punt om de volgende stap met je nieuw liefde te zetten? En wil je niet voor verassingen komen te staan? Wil je het goed geregeld hebben? Dan is het traject: Succesvol Samengesteld iets voor jullie. Voor meer informatie:

Succesvol Samengesteld

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.