Nieuwe berekening partneralimentatie (2023)

kosten van een echtscheiding

Het berekenen van alimentatie is complex. De wet kinder- en partneralimentatie is continue in beweging. Per 1 januari 2023 wordt de berekening op partneralimentatie aangepast. Dit zal worden doorgevoerd in de Tremanormen 2023.

Kinderalimentatie

Als men gaat scheiden dienen beide ouders bij te dragen in de kosten van de kinderen, de kinderalimentatie. Hoe groot ieders aandeel is hangt af van het inkomen van beide ouders. In de praktijk komt het op neer dat vader een x bedrag voldoet aan moeder. Bij co-ouderschap zijn er andere mogelijkheden.

Partneralimentatie

Als er nog ruimte over is in de draagkracht van een man/vrouw kan men partneralimentatie afspreken. In 2022 werd de partneralimentatie berekend over de ‘werkelijke woonlasten’. Iemand met een hogere huur/hypotheek had dan vaak geen ruimte meer om partneralimentatie te kunnen voldoen.

Wat gaat er veranderen?

De familierechtspraak wil graag de financiële draagkracht van man/vrouw bij zowel kinder- als bij partneralimentatie gelijk stellen. De verwachting is dat het tot minder discussie zal leiden zoals voor 2023.

Woonbudget

Per 1 januari 2023 wordt de partneralimentatie berekend over het ‘woonbudget’, dat betekent in de berekening dat 30% van het netto besteedbaar alle woonkosten worden betaald. Dit geldt voor kinder- als partneralimentatie. De rechter houdt dan geen rekening meer mee als iemand hogere woonlasten heeft en dat geldt ook voor lagere woonlasten. De rechter gaat dan uit van 1 systeem.

Alimentatie blijft maatwerk

Bij Family First Mediation wordt er altijd een alimentatie berekening gemaakt volgens de Tremanormen die dan gelden. Cliënten krijgen een samenvatting, berekening en toelichting alimentatie. Zo weet men wat de wettelijke normen zijn. Echter, in mediation mag je afwijken van de norm. Het is toegestaan dat ex-partners zelf bedragen mogen vastleggen. Bij Family First Mediation hebben we 1 gesprek over alimentatie en de uitkomst daarvan bepalen cliënten.

Afspraak

Ga je uit elkaar en je wilt meer informatie. Neem dan vrijblijvend contact op met familie mediator Irma Wonink om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.