Kindgebonden budget en partneralimentatie

belastingdienst echtscheiding

UPDATE 7-7-2017: de Hoge Raad heeft beslist dat het kind gebonden budget niet de behoefte aan partneralimentatie vermindert

Sinds 1 januari 2016 zijn er wijzigingen in de kinderalimentatie wet. Hoe zit het nu precies met partneralimentatie en kindgebonden budget?

Nog geen duidelijkheid over kindgebonden budget en partneralimentatie

Kinderalimentatie

Eerder schreef ik al een blog in 2015 over de wijzigingen kinderalimenatie 2015. Destijds werd de behoefte vastgesteld voor de kinderen en daarvan werd het kindgebonden budget (KGB) van de behoefte afgetrokken. Met de wijzigingen kinderalimentatie 2016 wordt het KGB bij het inkomen opgeteld van de ouder die de toeslagen ontvangt. Deze ouder krijgt meer draagkracht zodat er meer ruimte ontstaat voor kinderalimentatie (KA). Indien er KA wordt voldaan en daarnaast ook nog partneralimentatie rijst de vraag hoe in het kader van het KGB daarmee om te gaan.

Partneralimentatie (PA)

Er zijn meerdere opvattingen denkbaar, hierbij de 2 belangrijkste.

  • Of het KGB wordt opgeteld bij het inkomen van de ex-partner die recht heeft op PA.
  • Of het KGB wordt als inkomensondersteuning gezien en telt niet mee bij het inkomen.

Er zijn op dit moment 2 uitspraken hierover (RB. Noord-Holland 3 december 2015). Die vat het op als volgt: hoe meer inkomen de ex-partner ontvangt, hoe minder recht op PA. Het KGB vermindert de behoefte aan PA.

Het Hof in Den Haag heeft recentelijk een andere opvatting overgenomen in zijn uitspraak op 27 januari 2016. Het hof treft een parallel met huursubsidie. Huursubsidie wordt in alimentatie land niet als inkomen gezien wegens het aanvullend karakter daarvan. Huursubsidie verminder dus niet de behoefte aan PA.

Het KGB heeft eveneens een aanvullend karakter, net zoals huursubsidie, houdt het Hof bij de berekening van de behoefte van de ontvanger aan PA geen rekening met deze inkomensafhankelijke inkomensondersteuning. Het Hof ziet het KGB dus niet als inkomen.

Hoe nu verder?

In het nieuwe systeem van januari 2016 leek er een duidelijk lijn te zijn getrokken in de rechtspraak, maar die is doorbroken door de uitspraak van het Hof. Hoe dit verder gaat is nog onduidelijk, wellicht dat de Hoge Raad hierover binnenkort gaat buigen en er een einde komt aan deze rechtsonzekerheid.

Hoe hier mee om te gaan in de praktijk

In de praktijk ga ik met (ex)partners bekijken wat de beste optie is voor KA en PA. Er worden verschillende scenario’s uitgewerkt zodat (ex) partners goede keuzes kunnen voor de toekomst.

Hebben jullie nog vragen over KA, PA en het KGB? Weet je niet hoe hier mee om te gaan? Kom je er niet uit met je ex?

Neem contact op met Irma Wonink om een vrijblijvende afspraak te maken in Alkmaar, Schagen of Den Helder.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.