Huisdieren en uit elkaar

Als partijen uit elkaar gaan en ze hebben (huis)dieren dan zal er ook iets geregeld moeten worden. In onderling overleg kan alles en je mag het zo uitgebreid mogelijk maken als je zelf wil. In een ouderschapsplan kun je de verdeling beschrijven en ook de kosten daarvan. Ik zie in de praktijk dat de huisdieren mee gaan met de zorg- en contactverdeling van de kinderen.

Juridisch

Juridisch gezien is het wat complexer als partijen en niet uit komen met elkaar. Er bestaat geen wetsartikel dat iets voor huisdieren regelt. Huisdieren worden in Nederland gezien als een roerende zaak, zoals een bankstel en een tafel, en ze zijn geen volwaardig gezinslid. En dat in tegenstelling tot Spanje, waar onlangs een uitspraak van de Hoge Raad was dat huisdieren wel tot het gezin behoren.

Omgangsregeling dier

Kom je er bij een scheiding er niet samen uit waar de huisdieren verblijven kun je de rechter om een omgangsregeling laten vaststellen op basis van het gebruik en beheer van het goed. De rechter probeert de belangen van het dier te laten mee wegen hoewel het huisdier juridisch gezien een roerende zaak is.

Het wordt tijd dat ook in Nederland het (huis)dier als een onderdeel van je (kern) gezin gezien wordt zodat er een goede regeling tussen partijen kunnen worden vastgelegd.

‘Paco’ de hond

De beroemdste huisdier zaak ik is die van Prinses Margaritha en Roy van Zuydewijn uit 2005 en hun hond Paco. De Roy had om een omgangsregeling gevraagd voor zijn hond Paco omdat hij het dier miste. De rechter wees de vordering af omdat de prinses als eigenaar op de stamboom van de hond vermeld staat. En de eigenaar beslist wat er met de hond gebeurt.

Hulp nodig? Neem Contact op!

Bij Family First Mediation staan de dieren gelijkwaardig als die van de kinderen. Heb je nog vragen over de blog dan kun je vrijblijvend contact op nemen met familie mediator Irma Wonink of bellen naar 06-10581261.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.