Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Bemiddeling bij scheiden

Als ouder wil je het liefste dat je kinderen zo min mogelijk schade en verdriet ondervinden van de scheiding. Maar hoe bereik je dat? Hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?

Kinderen doorlopen bijna dezelfde emoties door bij een scheiding als volwassenen. Emoties zoals angst, verdriet en boosheid komen ook voor bij kinderen. Ik hoor heel vaak van ouders dat ze ‘niets’ merken aan de kinderen tijdens het scheidingsproces. Niets is minder waar……….ook kinderen hebben last van de scheiding. Belangrijk is hoe kinderen het te horen krijgen dat ouders uit elkaar gaan. In de praktijk komt nog al te vaak voor dat de kinderen het van één ouder horen waarna zich vele problemen opstapelen.

Hoe pak je het aan?

Het kindgesprek noemen we ook wel het paraplu gesprek. Dat betekent dat ouders gezamenlijk aan de kinderen vertellen dat ze uit elkaar gaan. Als partners aan elkaar mededelen dat ze uit elkaar gaan noemen we dat de ‘scheidingsmelding’. Deze melding doe je eigenlijk ook bij je kinderen.

Hoe doe je dat dan? Hoe pak je het aan?

  • Voer het gesprek met de kinderen gezamenlijk. Daarbij geef je bij de kinderen aan dat je er samen achter staat.
  • Kies een rustig moment, bv gezamenlijk aan tafel zitten (geen tv, laptop etc).
  • Neem ruim de tijd om de melding te doen aan je kinderen. Dus niet voordat je ergens heen gaat of voor het slapen gaan. Kinderen hebben vele vragen en als je de tijd ervoor neemt kun je deze rustig beantwoorden.
  • Als je besluit uit elkaar te gaan wacht dan niet te lang met het nieuws. Kinderen voelen al een geruime tijd dat er ‘iets’ aan de hand is. Je kinderen kunnen daardoor bang/boos worden doordat ze het niet begrijpen. Kinderen hebben tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. En gun het je kinderen om één en ander te verwerken.
  • Vertel je kinderen dat het niet hun schuld is dat jullie uit elkaar gaan.
  • Jullie blijven voor altijd ‘mama’ en ‘papa’ van jullie kinderen en vertel het ze ook. Ook al wonen jullie niet meer in één huis.

Het blijft een lastig moment om het gesprek te voeren. Met deze tips voelen kinderen zich betrokken bij jullie scheiding en voelen ze zich daardoor beter.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.