Help, wij gaan scheiden! Wat nu?

fout kruis

In 8 stappen door je scheiding

Scheiden of uit elkaar gaan is een heftige en emotionele periode. Je hele wereld staat op zijn kop! Je wordt overweldigend door verschillende emoties en tegelijkertijd moet er van alles worden geregeld.

Waar moet je beginnen?

Uit recent onderzoek is gebleken dat 85% van de scheidende gezinnen ontevreden is met de uitkomst van de scheiding. Vaak houden ouders en kinderen langdurig last van de gevolgen ervan.

Hoe komt dat eigenlijk?

Als de knoop is doorgehakt willen mensen zo snel mogelijk van de ex af. Dan is alles opgelost. Niets is minder waar! Als je snel van elkaar gaat kom je later zeker in de problemen. Niet alleen financieel en spijt hebt van de afspraken die je hebt gemaakt maar ook over het ouderschap. Scheiden is een emotie proces, die moeten eerst goed worden aangepakt. Vragen zoals waarom wil je scheiden? Wat zijn de voordelen van scheiden? Wat zijn de nadelen? En wegen de voordelen tegen de nadelen op? Ik begrijp dat het echt geen leuke vragen zijn maar het geeft vaak wel een helder beeld en opluchting bij de ex. Breng je emoties in kaart zoals: Waar ben je bang voor? Benoem je angsten! Waar ben je boos over? Benoem je woede! Waar ben je verdrietig over? Benoem je verdriet! En waar ben je blij over? Benoem wat een scheiding je kan opleveren!

Ouderschap blijft na de scheiding

Als je goed voorbereid de scheiding in gaat kan dat veel ellende besparen. Als je de tijd neemt om te scheiden overzie je op de lange termijn beter de gevolgen. Als je nog volop in de beginfase van scheiden zit kun je beter eerst tijdelijke afspraken maken over zorg regeling van de kinderen, financiële– en praktische zaken. Dan krijg je beter overzicht en inzicht. Zodra je meer een neutrale positie kan aannemen ten opzichte van je ex-partner kun je afspraken definitief worden.

De belangrijkste 8 stappen die je zet om door de scheiding te komen.

  1. Breng je emoties in kaart over de scheiding en je ex-partner.
  2. Maak een plan van aanpak voor jou en de kinderen om de scheiding goed door te komen.
  3. Goed voorbereiden op de praktische-, juridische- en  financiële zaken zoals boedelscheiding en ouderschapsplan.
  4. Vertel samen je kinderen dat je gaat scheiden en bereid ze voor op wat komen gaat.
  5. Bereid je voor op een nieuwe rol als 1-ouder.
  6. Leer beter te communiceren met je ex-partner, blijf onderhandelen in plaats van strijden.
  7. Verwerk je emoties zo nodig met hulp van een neutrale derde.
  8. Ondanks alles blijf positief en zorg goed voor jezelf en de kinderen.

Mijn naam is Irma Wonink en ben scheidingsspecialist & familie Mediator bij Family First Mediation. In 16 jaar heb ik inmiddels honderden scheidingen gedaan. Heb ouders veel fouten zien maken maar ook fouten zien herstellen. Het is nooit te laat om het tij te keren en alsnog van je scheiding tot een goed eind te brengen. Neem de tijd om te scheiden. Met respect voor elkaar zodat jij, je ex en de kinderen goed uit een scheiding komen. Scheiden kan echt anders als je weet hoe het moet.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.