Het is weer zover, maandag wisseldag! Dan gaan de kinderen weer naar hun vader. Vanuit huis naar school en vanuit daar naar de andere ouder. Op woensdag is het ritueel weer in tegengestelde richting.
Wat te doen met de tas?
In ieder gezin gaat het anders. Het hangt ook af hoe oud de kinderen zijn. Jonge kinderen hebben meer (verzorgende) spullen nodig en pubers hebben de boekentas er ook nog eens bij. Sommige ouders vinden dat het de verantwoordelijkheid is van de kinderen. Mijn inziens dienen de ouders de tas met spullen te verzorgen. Kinderen hebben niet om de scheiding gevraagd. En dan ook nog eens ze extra belasten met spullen. Over het algemeen brengt de ouder bij wie de kinderen het laatst verbleef ook ‘de tas’. Hoewel ‘de tas’, het is een hele volksverhuizing, in de gang struikel je al over verschillende tassen.
Regelen en plannen
Het lijkt zo eenvoudig ‘de tas’ en toch is het iedere keer weer regelen en plannen. Wanneer moet ‘de tas’ worden gebracht? Als je bij de overdracht niet je ex-partner ziet zul je deze zelf moeten brengen. Doe dit op een vast moment zodat je ex-partner weet dat ‘de tas’ ook komt. Als je bij de overdracht wel je ex-partner ziet dan kun je ‘de tas’ meteen meenemen. Het pakken van ‘de tas’ is iedere keer weer een dingetje. In overleg met de kinderen hoe we dit op een zo effectieve mogelijke wijze geregeld krijgen. Het komt niet uit, heb er geen zin in, noem maar op. En dat kan ik volkomen begrijpen. Je bent vast wel eens een weekend weg geweest. Iedere keer is het weer bedenken, wat neem ik mee, hoeveel neem ik mee, wat voor een weer wordt het? En op plaats van bestemming kom je erachter dat je toch liever een ander t-shirt had meegenomen, de andere schoenen of dat je toch net iets vergeten bent.
Lees ook de blog: Valkuilen bij een ouderschapsplan& Ouderschapsplan
‘De tas’ gaat heen en weer
Uit de periode dat mijn ex en ik nog een lat-relatie hadden weet ik hoe vervelend het is als je iedere keer je spullen moet pakken. En kinderen van gescheiden ouders doen dit iedere week weer en soms jaren lang. Op de ene plek inpakken en op de andere plek uitpakken en vice versa. Doordat ik weet hoe vervelend het kan zijn met je spullen op en neer te gaan doe ik niet zo moeilijk als de kinderen iets vergeten zijn. Ik breng het na of haal het met ze op. De kinderen kunnen er niets aan doen dat hun ouders gescheiden zijn.
Hoe ga jij om met de tas?
Hoe ga jij om met het pakken van ‘de tas’ ? Doe jij dat of moeten de kinderen dit zelf doen? Breng of haal je spullen zal ze iets vergeten zijn? Wil jij dit met me delen? Ik hoor graag van je!
Mijn naam is Irma Wonink en ik begeleid ouders en kinderen om een zo goed mogelijke zorg- en contactregeling op te stellen. ‘De tas’ wordt in de praktijk makkelijk over gedacht. In het begin valt alles mee en naar verloop van de tijd beseffen ouders hoe het voor hun kinderen is om van de ene-naar-de-andere-ouder- te gaan. Wat als je geen goed contact hebt met je ex-partner? Dan kan ‘de tas’ toch wel een issue worden. Ooit heb ik ouders begeleid die de tas van hun kind in de lerarenkamer van school brachten. Dit is zeer belastend voor kinderen. Als je een zorg-en contactregeling opstelt met je ex-partner vergeet ‘de tas’ niet te benoemen.