Grijze scheiding. Uit elkaar na je 50e

Je gaat alleen verder, met meer verleden dan toekomst.

Boek uit, koek op

Je bent al jaren bij elkaar en soms al 30 jaar lang, de kinderen zijn de deur uit en het gaat al jaren niet goed tussen jullie. Er wordt weinig gepraat en intimiteit is ver te zoeken. De gedachten van uit elkaar gaan spookt al een tijdje door je hoofd. Je vraag je af of je levensverhaal er anders uit had kunnen zien en hoe dat eventueel nog anders zou kunnen worden. Over.Nieuw.Beginnen. ja/nee. Twijfel, twijfel, twijfel, therapeut, priester, huisarts, dominee, maatschappelijk werker, vriendinnen, tarot of I Ching, chatgroep: kan onze relatie gered worden, is er nog wat aan te doen of moet je gaan?

Je twijfelt en dat is niet zo vreemd, want scheiden is en blijft een van de ingrijpendste veranderingen in je leven.

De meeste mensen die lang bij elkaar zijn, blijven dat ook. Zij lossen de problemen op of nemen voor lief wat er is, omdat ‘je weet wat je hebt’, maar niet wat je ‘krijgt’, of omdat het niet goed genoeg is. Je partner verlaten, betekent ook een heleboel andere dingen achterlaten, nu het tijd wordt om te genieten van al het harde werken.

Wil je scheiden?

Als je voor een grijze scheiding kiest overzie je misschien niet altijd de gevolgen op economisch en persoonlijk gebied. Vrouwen boven de 50 leveren vooral economisch in, terwijl mannen het contact met hun kinderen zien verminderen of zelfs geheel kwijtraken. Juist nu, in de periode dat er allerlei beslissingen genomen moeten worden, moet je je hoofd er goed bij houden. Wat dat zo moeilijk maakt, zijn de emoties die als een donkere wolk je gedachten overschaduwen. Weten wat er gebeurt, en waarom het gebeurt, kan ervoor zorgen dat je je eigen belang niet in de weg zit. En dat je je realiseert dat je meer kunt doen dan je denkt om de juridische procedures en kosten zo laag mogelijk te houden, om te voorkomen dat de grijze scheiding je niet in de rode cijfers doet geraken.

Want liefde is niet te koop, maar kan wel heel duur worden.

 

Scheiden doe je samen

Scheiden is juridisch, financieel, én emotioneel een gecompliceerd proces. Iedere situatie is anders, maar je eigen, actieve betrokkenheid bij de zakelijke afwikkeling is de belangrijkste voorwaarde voor de uitkomst.  Het draait allemaal om de motivatie dat de betrokkenen ‘er samen uit’ willen komen. Daar is vaak heel veel moed en lef voor nodig.

Tijd heelt alle wonden. Dat geloof je nu niet, en toch is het waar. Maar….nu je huwelijk of relatie uit elkaar is gevallen en de toekomst zo onzeker is, is het niet zo makkelijk om te wachten op de tijd die alle wonden heelt. Een aantal suggesties om de klok wat sneller te laten lopen:

Zorg goed voor jezelf. Nee, niet nog een glas rode wijn of een zak chips, maar sporten, gezond eten en afleiding zoeken. Er is ’s nachts om drie uur nog nooit iets gezonds uit de magnetron gekomen! Praat met vrienden, familie psychologen. Accepteer dat ieders klokje anders tikt in de wereld der gebroken harten. Richt je op de goede herinneringen als je verdrietig wordt van een bepaald liedje of een familiefoto.

Als je onder de douche staat, huil je hart dan uit de longen. Denk vooruit.  Alles gaat voorbij, ooit-boosheid, hebberigheid, wraakgevoelens. Wat zou je daarna willen gaan doen?

Relax, zoek afleiding in sport, film, wandelingen met de hond, kleinkinderen.

Succesvol scheiden?

Stel je eens voor dat je een succesvolle scheiding zou hebben. Huh? Hoe kan een scheiding ooit succesvol zijn?  Door de zakelijke afwikkeling van het huwelijk te zien als een proces dat een einde maakt aan de huwelijksproblemen en jullie beiden ertoe in staat stelt op een redelijke en veilige manier verder te leven. Misschien ben je nog in shock en kun je de scheiding niet als een zakelijke overeenkomst zien, en is het idee dat je je kalm en verstandig zou moeten opstellen een paar bruggen te ver. Wellicht zie je ertegen op om samen met je ex-partner ofwel ooit je levenspartner, mede-ouder en vriend deze levensveranderende vragen te beantwoorden. Het is nu immers niet meer wij, maar ieder voor zich. Onzekerheid kan angstig of gespannen gedrag oproepen bij de vragen. Kunnen wij dit met elkaar doen zonder te gaan vechten? En wie hebben we daarbij nodig? Samen een mediator? Hoe tegen scheiden aankijkt, is van groot belang voor hoe je er in de praktijk mee omgaat. Wat zou je antwoord zijn op de volgende vragen?

 • Wat wil je uit deze scheiding halen?
 • Wat is het belangrijkste voor je?
 • Hoe zou een succesvolle scheiding er uit zien?
  • Duurt zo lang als nodig is, maar geen jaren?
  • Samen met je ex-partner overleggen en bespreken de voorliggende onderwerpen?
  • Jij en je ex-partner worden gehoord en begrepen?
  • Jij en je ex-partner onthouden zich van escalerend gedrag?
  • Jij en je ex-partner zijn er toe in staat gekwetsheid en boosheid opzij te zetten?
  • Er wordt gezocht naar oplossingen, niet naar wraak?
  • Familie is voor beiden de prioriteit?
  • Geven en nemen?

De komende tijd wordt je uit je comfortzone getrokken. Hoe meer je te weten komt, hoe helderder de onbekende kanten van de scheiding worden. Verdiep je in alle facetten van de scheiding- ja, ook de cijfers! Maak er een project van. En ik ga je daarbij helpen.

 

Je mag dan wel een ‘plusser’ zijn, je bent niet dom of dood. En je bent zeker niet gek.

 

Vrijblijvend kennismaken? Vraag een gesprek aan!

Brochure grijze scheiding