Goed Scheiden met kinderen

Als je gaat scheiden met kinderen wil je graag één ding: " dat het goed geregeld is voor de kinderen". Zij hebben niet voor een scheiding gekozen en je wilt het zo comfortabel mogelijk maken. Waar begin je? Hoe vertel je het de kinderen dat je gaat scheiden? Je schuldgevoelens naar de kinderen toe en dan ook nog al je eigen emoties.

Als je door de emoties heen kijkt en eerlijk bent naar jezelf weet je heel goed dat jij voor een deel ook verantwoordelijk bent voor deze breuk. Een goede en praktische afwikkeling van een scheiding kan alleen als emoties niet meer in de weg staan. Er is eigenlijk maar één ding en wat je het allerliefste wilt en dat is deze echtscheiding op een goede en respectvolle manier afhandelen. Voor jezelf, voor je aanstaande ex-partner maar op de eerste plaats voor jullie kinderen. Voor nu en in de toekomst!

Je zit met vragen als:

  • Hoe moet het met alles wat we samen hebben opgebouwd? Hoe gaat het met de kinderen? Hoe zijn en blijven we samen goede ouders?
  • Hoe gaat het met kinderalimentatie? Hoe gaat het met partneralimentatie? Hoe gaat het met het huis? Hoe gaat het met pensioen?
  • Hoe gaat het met de bankrekeningen? Hoe zit het precies met schulden? Waar ga ik wonen?
  • Kan ik nog rondkomen? Waar heb ik recht op? Kom ik in aanmerking voor toeslagen?
  • Wie kan ons het beste begeleiden? Moet ik ook naar een advocaat?

Vragen die, als er geen antwoorden op komen, ertoe kunnen leiden dat er spanningen ontstaan waarmee jullie wens om respectvol te scheiden samen te regelen en er een succesverhaal van te maken in het gedrang komt.

Hoe zou het voor je zijn als je die wens ten uitvoer zou kunnen brengen? Dat je antwoord krijgt op je vragen en onzekerheden, dat er duidelijkheid is hoe het plaatje, zowel financieel en praktisch, na de scheiding uit gaat zien. Dat jullie geen conflicten met elkaar hebben en krijgen omdat jullie heldere afspraken hebben gemaakt met betrekking tot de kinderen en de financiële afwikkeling van de scheiding. Dat jullie weten welke valkuilen er nog zijn en dat jullie tips hebben om hier een weg in te vinden. Dat jullie dit niet alleen hoeven te doen.

Goed Scheiden van A tot Z traject

Een traject waarin we eerst zorgen dat de echtscheiding een feit wordt om er tegelijkertijd en aansluitend mee aan de slag te gaan hoe je daadwerkelijk dat succesverhaal schrijft. In het eerste deel van het traject leid de mediator jullie als neutrale derde, met aandacht voor jullie emoties, stap-voor-stap door het doolhof van getallen en cijfers, wetten en regels, desgewenst ondersteund door een team van professionals. Een gesprek met de kinderen is tevens een onderdeel tijdens dit deel van het traject.

Het doel is dat jullie naar huis gaan met een convenant in gewoon Nederlandse taal, zonder losse eindjes en dat door jullie beiden is goedgekeurd en ondertekend en een ouderschapsplan waarin jullie afspraken zijn vastgelegd. De indiening van de echtscheiding bij de rechtbank en de inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand wordt voor jullie geregeld. Hiervoor hoeven jullie niet naar een advocaat, een rechtbank of gemeente.

Geef kinderen een stem in het scheidingsproces

Kinderen voelen je verdriet, angst en onzekerheid en reageren daarop. Door jezelf neutraal op te stellen kun je je kinderen helpen met het verwerken van de scheiding. Door eerst tijdelijke afspraken te maken met je ex-partner geeft dit kinderen rust, omdat er niet meteen van alles veranderd. Stel je kind als prioriteit.

Betrek de kinderen actief bij het ouderschapsplan en de afspraken die je maakt.

Kinderen krijgen een ‘stem’ in het scheidingsproces door mee te denken en werken aan het ouderschapsplan. Ze krijgen tips hoe ze met de scheiding om kunnen gaan en hoe ze hun emoties een plek kunnen geven.

Ouders komen afspraken na

Jullie zijn nu op de goede, verstandige en voor iedereen zo goed mogelijke manier gescheiden. En gaan nu beiden jullie eigen weg. Wellicht zie je dit als een eind en start van een nieuw begin. Een begin van een periode waarin jullie ten uitvoer moeten gaan brengen wat jullie met de beste intenties hebben afgesproken. Dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan. Sommige afspraken zijn toch lastiger uit te voeren dan gedacht, anderen worden helemaal uitgevoerd of de een had er toch net een ander idee over dan de ander. En dan niet te vergeten de emoties. Die ondanks dat alles goed geregeld is af en toe onverwachts de kop op steken. De praktijk leert dat om die redenen in  het eerste jaar een scheiding alsnog kan uitmonden in een vechtscheiding. En dat komt toch niet overeen met je wens!

Nazorg traject

Het tweede deel van het traject is erop gericht dat jullie niet alleen samen prettig zijn gescheiden maar ook prettig gescheiden blijven. Het is verstandig om met regelmaat de getoetste afspraken, praktische zaken en organisatorische besluiten met elkaar te bekijken en daar waar nodig te herzien. Iets wat in de praktijk tot nauwelijks gebeurt. Het begin van kleine irritaties die kunnen uitmonden in grote conflicten. En dat is toch juist niet wat jullie voor ogen hebben!

In het eerste jaar zien we elkaar terug om te bespreken hoe het gaat. Of jullie houden aan de gemaakte afspraken, of de afspraken werkbaar zijn of er veranderingen zijn en of er zaken aangepast dient te worden. Waar lopen jullie tegen aan? Wat gaat goed? Wat kan beter? De kinderen krijgen nog een tweede KIES gesprek. Wat houdt ze bezig? Wat zijn hun wensen? En hoe vertalen ze dit na hun ouders? Zijn er veel ontwikkelingen zoals een verhuizing, nieuwe partners of zelfs al opnieuw samen wonen van één van de ouders of loopt de kinderrekening niet naar wens, moet er een nieuwe herberekening van alimentatie komen?

 

Vrijblijvend kennismaken? Vraag een gesprek aan!

Brochure Goed scheiden met kinderen