Enige tijd geleden heb ik cliënten begeleid die een geregistreerd partnerschap hadden met partnerschapsvoorwaarden.
Wat is geregistreerd partnerschap?
Geregistreerde partners zijn niet ‘getrouwd’ maar hebben dezelfde rechten en plichten als gehuwden. Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen als je samen geen kinderen hebt. Voor het ontbinden van het huwelijk is een tussenkomst van een rechter wel vereist. Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed, een huwelijk wel. Ook wordt het geregistreerd partnerschap niet overal ter wereld erkent in tegenstelling tot een huwelijk. Om een executoriale titel (rechtstreeks via de deurwaarder om tot executie (tenuitvoerlegging) van afspraken te kunnen overgaan bv financiële zaken) te verkrijgen is tussenkomst van een rechter wel nodig.
Voorwaarden
In de partnerschapsvoorwaarden van cliënten stond ‘uitsluiting elke gemeenschap van goederen’, dit was destijds opgesteld omdat de man een bedrijf heeft. De woning werd voor het gemak op de naam van de vrouw gezet, zij was dus alleen eigenaar en de man was volledig hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Cliënten gingen uit elkaar en de man wilde de woning overnemen. Omdat cliënten partnerschapsvoorwaarden hadden opgesteld kon de de woning niet toebedeeld worden aan de man. Dat was alleen mogelijk om de woning te kunnen ‘kopen’ van de vrouw. Om overdrachtsbelasting heffing te voorkomen zijn de partnerschapsvoorwaarden omgezet naar gemeenschap van goederen voor wat betreft de woning bij de notaris. Zodoende kon de man op een eenvoudige wijze alsnog de woning overnemen.
Tot slot
Laat je vooraf goed informeren als je partnerschapsvoorwaarden of huwelijksvoorwaarden op laat stellen. Wat is precies de bedoeling? En wat gebeurt er als men uit elkaar gaat? En wat voor consequenties heeft het als men wel hoofdelijk aansprakelijk is voor de hypotheekschuld en geen eigenaar van de woning is. In bovenstaande casus heb ik cliënten veel geld kunnen besparen door mijn notariële achtergrond.
Hulp nodig?
Hebben jullie nog vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met familie mediator Irma Wonink door te bellen naar 06-10581261 een e-mail zenden kan ook: info@familyfirstmediation.nl
Lees ook de blog: Scheiden en eigen woning als je gehuwd bent; Uit elkaar en eigen woning bij samenwonen