Fiscale gevolgen van kinderalimentatie vanaf 1-1-2015

belastingdienst echtscheiding

Vanaf 1 januari 2015 zullen enkele fiscale wijzigingen worden doorgevoerd voor alle alleenstaande gescheiden ouders.

Naar aanloop van de nieuwe fiscale wetgeving voor alleenstaande gescheiden ouders kreeg ik een aantal onrustige ouders aan de telefoon. Vragen zoals “moet er een nieuwe berekening worden gemaakt?” en onzekerheid over de hoogte van verschillende toeslagen.

Fiscaal voordeel kinderalimentatie wordt afgeschaft

Per 1 januari komt het fiscaal voordeel te vervallen voor aftrek van kosten voor levensonderhoud van kinderen onder de 21 jaar.

In het huidige stelsel met een IB tarief van 42% is dat ongeveer € 28 netto per maand voor kinderen tot 6 jaar en ongeveer € 40 euro voor kinderen tussen de 12-18 jaar.

Alleenstaande ouderkorting wordt alleenstaande-ouderkop

De alleenstaande ouder korting wordt afgeschaft en in de plaats komt de alleenstaande-ouderkop. Dit komt boven op het Kindgebonden Budget (KGB). Hoe lager je inkomen hoe meer profijt je hebt van de toeslagen.

De inkomensafhankelijke combinatie korting, voor mensen die werk en zorg combineren, blijft wel bestaan.

Wat betekent dat voor de hoogte van kinderalimentatie

Er is door de expergroep alimenatienormen vastgesteld dat ook de alleenstaande ouderkop in mindering moet worden gebracht op de behoefte van de kinderen.

De behoefte voor de kinderen wordt vastgesteld aan de hand van de netto inkomens van de ouders tijdens het huwelijk/samenleef periode.

In de huidige wetgeving wordt het KGB in mindering gebracht op de behoefte van de kinderen. Vanaf 1 januari zal ook de alleenstaande ouderkop in mindering worden gebracht.

In de praktijk kan dit als gevolg hebben dat de ‘betalende’ouder weinig tot niets aan kinderalimentatie hoeft te voldoen. Dat brengt vele vragen met zich mee, wat gebeurt er met inkomenswijziging van de ‘ontvangende’ouder of stel dat één van de ouders gaat samenwonen?

Wat betekent alles voor mediation?

In mijn eigen praktijk informeer ik ouders over de Tremanormen. Rechters en advocaten moeten zich houden aan de Trema. Ouders mogen in mediation, mits goed geinformeerd, hiervan afwijken. In mediation kun je de alimenatie bepalen die past bij je portomonnee.

Verdere informatie via toeslagen.nl of Wet kindgebonden budget.

Indien jullie nog vragen hebben over alimentatie kan je vrijblijvend contact op nemen met Irma Wonink: 0226-383368.

One thought on “Fiscale gevolgen van kinderalimentatie vanaf 1-1-2015

Comments are closed.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.