De maand december is begonnen en dat betekent een feestmaand. Sinterklaas, kerst en Oud en Nieuw staan weer voor de deur. Voor sommigen geen makkelijke periode en speciaal voor kinderen en ouders in een scheidingssituatie.
De eerste keer feestdagen na de scheiding
De eerste Sinterklaas, Kerst of Oud en Nieuw na een scheiding is de moeilijkste voor kinderen en ouders. Wat eerst een gezellig samen zijn was met het kerngezin worden de feestdagen voor kinderen apart gevierd. De ene dag bij papa en de andere dag bij mama. Voor veel kinderen betekent dat heen-en-weer tussen papa en mama en veel kinderen worden daar doodmoe van. Hoe kun je het voor kinderen zo leuk mogelijk maken met de feestdagen zonder dat ze daar last van hebben? Hoe pak je het aan?
Valkuilen en tips voor feestdagen na een scheiding
Evalueer met je ex op tijd over de feestdagen en vakanties
Veel ouders leggen hun ouderschapsplan ná de scheiding in de kast en vergeten al snel het plan te evalueren. Tot ergens in november dat ze er achter komen dat ze nog overleg moeten hebben over de feestdagen met de ex-partner. Wat irritatie en stress oplevert. Dit kun je voorkomen om tijdig en al liefst in de zomer of zelfs een vaste maand/dag te overleggen over de feestdagen en vakanties. Het is soms een hele puzzel, zeker als er nieuwe partners bij betrokken zijn die ook weer kinderen hebben. Het is voor iedereen prettig en overzichtelijk dat er op tijd een feestdagen schema komt. Doordat je goed afstemt met je ex-partner voorkom je dat kinderen stress ervaren met feestdagen en vakanties. Dat kan betekenen dat je als ouder Sinterklaas/kerst niet ieder jaar viert of een keer niet op vakantie met de kinderen gaat. Als ouder moet je hier erg aan wennen maar de kinderen hebben hier enorme baat bij.
Regelmaat en rust voor de kinderen
Het komt in de praktijk voor dat de kinderen met 1e kerstdag bij mama zijn en de 2e kerstdag bij papa om op 3e kerstdag weer bij mama te zijn. Kinderen worden hier doodmoe van het heen-en-weer-gereis. Verandering van omgeving betekent altijd dat ze ook weer tijd nodig hebben om te wennen bij de andere ouder. Wat is er gebeurt tijdens mijn afwezigheid? Deel de tijd in met de kinderen in blokken. Liefst een paar dagen achter elkaar. Kijk naar je kind, luister naar je kind, dat is het beste advies en ook nog gratis!
Geen strijd om het ouderschap!
Ga in goede harmonie om met je ex. Jullie blijven altijd ouders van je kinderen ook al is de relatie voorbij. Gun je kinderen een goede band met de andere ouder. Ook al heeft dat enorme consequenties voor je als ouder tijdens feestdagen en vakanties.
Tot slot
Deze blog is makkelijk gezegd dan gedaan. Probeer in goede harmonie met je ex afspraken te maken voor de feestdagen. Mijn naam is Irma Wonink en ik ben scheidingsspecialist & familie mediator bij Family First Mediation. Het eerste jaar nadat je uit elkaar bent gegaan zijn de feestdagen waar ouders en kinderen tegen op zien. Het verlies van oude tradities uit het kerngezin maken plaats voor nieuwe herinneringen en tradities in het één-ouder gezin. Vind je het moeilijk om afspraken met je ex te maken over vakanties & feestdagen? Hoe pak je dat nou eigenlijk aan? Neem contact voor een vrijblijvend gesprek.
Ik wens ieder een gezellige feestmaand toe.
Lees ook andere blogs: