Familiesystemen en het effect op conflicten

Bemiddeling bij scheiden

Een familiesysteem bestaat uit ouders, boers, zussen, grootouders, tantes en ooms en jijzelf. Het leven begint voor alle mensen in het systeem van het gezin van herkomst en de familie van beide ouders. Daarna word je onderdeel van nog meer systemen als de klas, de school, het voetbalteam of de hockeyclub, en later de organisatie waar je werkzaam bent.

In het gezin van herkomst leer je hoe je met conflicten omgaat. Je hebt gezien hoe ouders ruzie met elkaar maken en hoe zij dit oplossen. Hoe je dit in het gezin van herkomst hebt geleerd pas je veelal ook toe in relaties tussen ouders, vrienden of collega’s. Patronen uit het gezin van herkomst neem je mee in je verdere leven.

Effect op relaties-relatiegiffen en de emotionele bankrekening

Onderzoek heeft aangetoond dat conflicten in een relatie prima is. Op een constructieve manier boosheid uiten in een relatie kan de lucht klaren en de relatie terug in balans brengen. Als er sprake is van niet constructieve conflicten spreekt met van giffen in de relatie. Er zijn 4 soorten giffen:

Verwijten: waarbij je het probleem feitelijk bij de ander neerlegt, Verdedigen: waarmee je niet de beleving van de ander of je eigen verantwoordelijkheid erkent, Minachten: de ander niet serieus nemen en waarmee de ander zich niet gehoord voelt, Uit contact gaan: waarmee je helemaal niet reageert op wat er gezegd wordt.

Als je merkt dat je gemakkelijk geneigd bent om in een relatie deze giftige reacties in te zetten, zou je eens kunnen nagaan welk doel je op dat moment wilt bereiken. Hoe kun je dit op een effectiever manier doen? Welke tegengiffen kun je de kwaliteit van de relatie en het gesprek ten goede kunnen komen?

Nadenken over je eigen aandeel in het conflict, Interesse tonen in hoe de ander tegen de situatie aankijkt, Vragen stellen, Onderzoeken wat er klopt van wat de ander zegt of wat diens beleving daarbij is en benoemen wat je ziet of wat je nodig hebt, Je eigen gevoel en behoeften benoemen.

De herstelpogingen die je kunt doen als je een van de giftige reacties hebt ingezet:

sorry zeggen; het opnieuw proberen; echt luisteren naar elkaar; waardering uitspreken voor wat er wel goed is.

Soms is dit niet genoeg. Je kunt dan onderzoeken wat je verder kunt doen om de schade te herstellen.

Je kunt een relatie zien als een emotionele bankrekening die toont hoe het met de onderlinge uitwisseling gaat. Positieve interacties dragen bij aan het positieve saldo, de giffen doen het saldo snel slinken. Als dat lang zo door gaat, put het de relatie uit en staat de rekening dik in het rood. De vraag is dan of ieder nog bereid is om er weer saldo op te storten. Op den duur is de gunfactor -datgene wat ieder bereid is voor de ander te doen- op en is de weg naar een bloeiende rekening afgesloten.

Als je gaat scheiden

Als je besluit om uit elkaar te gaan herken je vast een van deze giffen. Op het moment van scheiden heb je hier samen een patroon in ontwikkeld. Je komt er samen niet meer uit. Aan de mediationtafel wordt er aandacht besteedt hoe cliënten met elkaar communiceren en welk effect dat heeft. Dat komt bij ouderschap na de scheiding alleen maar ten goede. Conflicten op relationeel niveau worden uitgevochten op ouder niveau.

Hulp nodig? Neem contact op!

Wil je ook graag weten hoe jouw familiesysteem effect heeft op conflicten? Wil je graag weten hoe de dynamiek met je partner is. Heb je genoeg van in cirkels te draaien? Neem dan contact met mij op.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.