Eigenwoningregeling en hypotheekrente bij scheiding

belastingdienst echtscheiding

De eigenwoningregeling en hypotheekrente bij scheiding is een complexe materie. In het jaar dat je gaat scheiden is het verstandig om een ervaren belastingconsulent in de armen te nemen die verstand heeft van de eigenwoningregeling.

Wat is nu precies Eigenwoningregeling? En waar moet je op letten?

Stel, één van de partners blijft achter in de woning en zij blijven samen eigenaar van de woning dan wordt de woning gedurende ten hoogste 2 jaar fiscaal toch als eigen woning behandeld. Dus beiden partners kunnen de hypotheekrente blijven aftrekken van de belasting. Ná deze 2 jaar wordt voor de vertrekkende partner de woning niet meer gezien als ‘eigen woning’. De rente die de partner betaalt is niet meer fiscaal aftrekbaar. Het gedeelte van de woning inclusief de schuld valt dan in box 3. Let op: de rente dient ook zelf door de partners zijn betaald.

Hoe zit dat dan als de vertrekkende partner geen rente meer betaald?

Indien de partner die in de echtelijke woning achterblijft de gehele hypotheekrente betaald is de helft van de hypotheekrente aftrekbaar. Voor de andere helft ontstaat er een vordering op de ex-partner. Als bij echtscheidingsconvenant is vastgelegd dat de partner die in de woning verblijft de gehele rente voor haar/zijn rekening neemt, dan kan de rente die er betaald wordt over het aandeel in de hypotheek van de ex-partner alsnog aftrekbaar zijn als betaalde alimentatie.

Als je nog samen in één huis woont.

Als je na of tijdens de scheiding nog samen in één huis woont ben je elkaars fiscaal partner en kan je de hypotheekrente aftrekken zoals jullie eerder deden. Er gaat iets veranderen zodra één van de ex-partners de echtelijke woning gaat verlaten.

Als je duurzaam gescheiden leeft.

Als je duurzaam gescheiden leeft ben je in eerste instantie nog fiscaal partner dat betekent dat je samen aangifte kan doen bij de belastingdienst. Als je duurzaam gescheiden leeft is ook de eigenwoningregeling bij scheiding van toepassing.

Lees ook: Scheiden: Financieel, fiscaal en juridischEchtscheiding en het huis staat onder water

 

Mijn naam is Irma Wonink en ben scheidingsmediator bij Scheiden & Mediation in de NoordKop. Dagelijks kom ik in de praktijk de eigenwoningregeling tegen en de fouten die daarbij gemaakt worden. Wil je informatie of scheiden in goede harmonie, aarzel dan niet om contact op te nemen. Kennismaken is voor onze rekening.

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.