Als je gaat scheiden en de schuld is groter dan de waarde van de woning dan staat je huis ‘onder water’.
Wat zijn de mogelijkheden?
Als je gaat scheiden en je schuld op de echtelijke woning is groter dan de waarde van de woning levert dat vaak nog meer stress op. Wat zijn de mogelijkheden?
- Scheidende echtparen die NHG (Nationaal Hypotheek Garantie) hebben afgesloten kunnen daar gebruik van maken. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Stel je verkoopt het huis doordat jullie gaan scheiden en je voldoet aan de voorwaarden van de NHG dan kan de NHG de schuld overnemen. - De woning kan door één van de partners worden overgenomen. Wat gebeurt er dan met de restschuld? Indien de woning wordt overgenomen door één van de partners is deze verplicht om de hele schuld op zich te nemen. Met de andere partner worden dan afspraken gemaakt om zijn/haar aandeel in de schuld af te lossen. Hiermee kan een deel van de bestaande hypotheek worden afgelost. Mocht de partner die in de woning achterblijft de intentie hebben om een langere tijd in de woning te blijven wonen kan er een contante waarde van de restschuld worden berekend.
- De woning kan worden verkocht en de rest schuld wordt verdeeld tussen de partners.
- Samen eigenaar blijven van de woning voor een bepaalde periode. Soms is het onduidelijk of één van de partners de woning kan overnemen. Dat kan doordat de partner ZZP’er is of wellicht een salarisverhoging verwacht na een bepaalde periode. Voor scheidende echtparen is de z.g.n scheidingsregeling van kracht.
Stel, één van de partners blijft achter in de woning en zij blijven samen eigenaar van de woning dan wordt de woning gedurende ten hoogste 2 jaar fiscaal toch als eigen woning behandeld. Dus beiden partners kunnen de hypotheekrente blijven aftrekken van de belasting. Ná deze 2 jaar wordt voor de vertrekkende partner de woning niet meer gezien als ‘eigen woning’. De rente die de partner betaalt is niet meer fiscaal aftrekbaar. Het gedeelte van de woning inclusief de schuld valt dan in box 3. Let op: de rente dient ook zelf door de partners zijn betaald. Hoe zit dat dan als de vertrekkende partner geen rente meer betaald? Indien de partner die in de echtelijke woning achterblijft de gehele hypotheekrente betaald is de helft van de hypotheekrente aftrekbaar. Voor de andere helft ontstaat er een vordering op de ex-partner. Als bij echtscheidingsconvenant is vastgelegd dat de partner die in de woning verblijft de gehele rente voor haar/zijn rekening neemt, dan kan de rente die er betaald wordt over het aandeel in de hypotheek van de ex-partner alsnog aftrekbaar zijn als betaalde alimentatie.
Scheiden en eigen woning
Als je gaat scheiden en je wilt de echtelijke woning overnemen is het verstandig om eerst een afspraak te maken met de bank. De bank gaat bekijken naar de huidige regels of je de echtelijke woning kan overnemen. Aan de hand van die uitslag kun je de scheiding meer invulling gaan geven en kun je je richten op de toekomst.
Doordat de verkoopprijzen zijn gestegen van de huizen is de rest schuld anno 2016/2017 een stuk minder geworden.
Voor vragen kun je contact op nemen met jurist/scheidingsspecialist Irma Wonink.