De 3 dynamieken van een samengesteld gezin

agenda Family First Mediation

Een samengesteld gezien is hard werken. Het fundament van een samengesteld gezin is de liefde. Eerst zitten partners op een grote roze wolk en lijkt alles makkelijk te gaan. Naar mate de tijd vordert komen langzaam de eerste wolken voorbij drijven. En dat kan in alle soorten context zijn en al snel zit een partner of ex-partner in een spagaat. De meest voorkomende dynamieken zorgen voor stress, onbegrip, onrust en ruis. Kennis hierover en erkenning van gevoelens geven inzicht.

Dynamiek I: uitsluiten van de andere ouder/ex-partner.

Na de scheiding zijn de kinderen vaak een tijdje alleen met de ouder. In deze periode staat het verwerken van de scheiding en opnieuw je plek vinden centraal. Zodra een ouder een nieuwe relatie krijgt gaat de focus daar naar toe. Immers de ex-partner was het verleden en de stiefouder is de toekomst. De ouder geeft plek aan de stiefouder waardoor de ex-partner als het ware naar achter wordt geduwd. De ex-partner creëert onrust, is bang voor zijn/haar rol. Het ouderschapsplan moet op de schop etc. De stiefouder gaat nog harder werken om de rol over te nemen van de ex-partner. En dat maakt de stiefouder vaak vermoeid op de langere termijn. Kinderen kiezen er niet voor dat op de plek van de biologische ouder een stiefouder komt. De ouder wordt vaak beinvloed door de stiefouder. Regels veranderen en vaak worden deze ook nog strenger. Dan hoor je vaak de kreet van kinderen: ” je bent mijn vader/moeder niet” . Het verlangen van de ouder/stiefouder is om weer een gezin te vormen. En dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Je bent als ouder/stiefouder een samengesteld gezin. Een gezin met 2 culturen gezamenlijk in 1 huis, opnieuw je plek vinden, stukje rouw nog van het kerngezin en de nieuwe rol als stiefouder. Een slecht uit elkaar gegaan van het kerngezin is als een ‘bommetje’ onder je nieuwe relatie/gezin. En kinderen zijn nu eenmaal loyaal naar beide ouders.

De stap naar de oplossing is de muur.

Denkbeeldig maak je een muur ouder/ex-partner. Daarin geef je de ex-partner een plek. Ouderschapszaken gaan over de muur en andere zaken die bij het ‘samengesteld’ gezin of nieuwe relatie horen blijven aan de andere kant van de muur. Dat geeft een stukje rust maar kan ook pijnlijk zijn en als afscheid voelen van de ex-partner. Voor de huidige partner geeft dat een stukje veiligheid.

Dynamiek II: uitsluiten van de stiefouder

In de praktijk hoor je vaak dat de stiefouder zich alleen, eenzaam en uitgesloten voelt in de relatie. Als partner ben je bezig om met je ex-partner het ouderschap vormt te geven en af te bouwen en tegelijkertijd heb je een nieuwe relatie. En hoe combineer je dat? Wat een ouder voelt voor zijn/haar kinderen voelt een stiefouder dat niet. Er is geen bloedband. De nieuwe partner probeert een plek te vinden in de relatie/samengesteld gezin. Afspraken worden soms omgegooid zonder dat de nieuwe relatie hiervan op de hoogte is. Schuldgevoel en angst kunnen bij de ouder spelen. Veel contact met ex-partner etc. Dat kan op de langere termijn gevolgen hebben voor de relatie. De nieuwe partner voelt weinig vertrouwen en afgewezen.

De stap naar de oplossing is de cirkel van insluiting.

Betrek je nieuwe partner bij zaken die jou en je kinderen aangaan. Neem die mee in de besluitvorming die invloed heeft op haar/zijn agenda en koppel zaken terug. Geef erkenning als stiefouder, geeft eigen mening, visie maar de ouder beslist uiteindelijk. Het is een andere manier van communiceren die vaak (ex) partners niet gewend zijn. Als ouder en stiefouder naast elkaar staan dat is het fundament. Zodra er beweging komt in het fundament dan is er onrust en gaat ook het samengesteld gezin wankelen.

Dynamiek III: de spagaat

De spagaat is eigenlijk dat de ouder het gevoel heeft tussen de stiefouder en het kind te staan. Voor de ouder is het op de langere termijn vermoeiend. Vaak is het contact met kind en stiefouder goed als ze alleen zijn en zodra de ouder erbij is kunnen er spanningen ontstaan. Dit kan relatie problemen geven.

De stap naar de oplossing is het fundament

Als ouder en stiefouder naast elkaar staan. Als ouder kun je een stap terug doen zodat er ruimte komt bij het kind en stiefouder.

bron: Stiefgoed

Hulp nodig? Neem Contact op!

Dit zijn de meest voorkomende dynamieken in een samengesteld gezin. Sommige zullen herkenbaar zijn. Wil je ook graag inzicht in jouw samengesteld gezin? Gaat het contact met je ex-partner moeizaam? Aarzel dan niet contact op te nemen. Jij wilt toch ook dat jouw samengesteld gezin succesvol wordt?