Co-ouderschap na de scheiding. Wat zijn de voorwaarden en de gevolgen. En hoe zit het met kinderalimentatie?
Co-ouderschap na echtscheiding
Co-ouderschap is een niet wettelijke term. In de loop der jaren is deze term ontstaan. De fiscus spreekt wel over co-ouderschap en de fiscale gevolgen. Wat verstaat men onder co-ouderschap? Veel ouders verstaan daaronder dat zij ieder ongeveer een gelijk aandeel hebben in de dagelijkse verzorging en opvoeding. Meestal gaat het om een week-op en week-af regeling. Een full-time baan van één van beide ouders gaat eigenlijk dus niet samen met co-ouderschap. Kiezen voor co-ouderschap is een ingrijpende keuze voor zowel ouders en kind. Het is belangrijk om alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.
Kinderalimentatie en co-ouderschap
Veel ouders denken als zij co-ouder zijn dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden aan elkaar. Immers, zij hebben de kinderen tot 50/50? En daar maken ouders vaak een denkfout. Als één van de ouders niet hetzelfde inkomen heeft, dan zal de andere partner de kinderen moeten onderhouden door betaling van kinderalimentatie. Er zal een kinderalimentatie berekening gemaakt moeten worden wat beide draagkrachten zijn van de ouders, zodat zij daarin goede keuzes kunnen maken. Na zo’n berekening weet je wat de financiële gevolgen zijn van de keuze voor co-ouderschap rekeninghoudend met de fiscale regelingen.
Voorwaarden co-ouderschap
Co-ouderschap of ouderschap na de scheiding en dit te laten slagen zullen er een aantal randvoorwaarden moeten worden vastgesteld.
- Ouders wonen redelijk dicht bij elkaar;
- Grote mate van harmonie tussen ouders, ex-partner lijn dient in zijn geheel zijn afgesloten zodat ouders alleen nog met elkaar spreken op ouder niveau;
- Ouders werken parttime of ze zijn flexibel in de opvang van de kinderen;
- Ouders zijn deels overdag beschikbaar voor de dagelijkse verzorging, opvoeding en opvang.
Alsnog een omgangsregeling
Ondanks de beste voornemens van ouders, komt er van co-ouderschap in de praktijk weinig van terecht. In veel gevallen wordt er alsnog een omgangsregeling/zorg- en contactregeling tussen de ouders afgesproken als één van de ouders een nieuwe relatie start.
Wat zijn de gevolgen voor kind en ouders?
Gezien vanuit de belangen van het kind is co-ouderschap meestal af te raden. Het kind leidt een zwervend bestaan tussen 2 woningen. Het heeft het gevoel geen ‘vast’ huis te hebben. Vrienden en vriendinnetjes weten vaak niet op welke dagen het kind bij papa of mama is. Ook administratief zijn er tal van complicaties. Te denken aan problemen voortkomende uit het feit dat een kind niet op 2 adressen kan worden geregistreerd bij de gemeente, school, belastingdienst en dergelijke.
Lees ook: valkuilen bij een ouderschapsplan
One thought on “Co-ouderschap na scheiding. Hoe zit het met kinderalimentatie?”
Comments are closed.