Belastingplannen 2018 en het effect op scheiden

belastingdienst echtscheiding

Scheiden en de fiscus

Dat is een vak apart! De fiscus is een apart instituut en trekt zich niets van de afspraken aan die ex-partners samen hebben gemaakt. Veelal hebben afspraken tussen ex-partners fiscale gevolgen.

De meeste belastingplannen waren al bekend die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Echter zijn er wel een paar opvallende maatregelen en die ook effect op een scheiding kan hebben:

  1. Schenkbelasting te gaan heffen bij een herverdeling van de eigendom bv echtelijke woning door het veranderen van huwelijksvoorwaarden. Dit geldt ook voor geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.
  2. Ook als een ex-partner meer dan de helft van het gezamenlijk vermogen krijgt, terwijl die daarvóór minder dan de helft heeft kan de fiscus dit zien als een schenking en misbruik van de regels.
  3. Aanpak van het gebruik van samenwerkingsverbanden om de belasting te omzeilen. Bv dividend uitkeringen die niet belast zijn of geld dat onbelast kan worden uitgekeerd door een vennootschap aan een vennootschap of particulier in een ander land. Vanaf 2018 worden deze constructies belast.

“Mijn naam is Irma Wonink, jurist en scheidingsspecialist bij Scheiden & Mediation in de NoordKop. Laat je goed informeren als je gaat scheiden wat voor fiscale consequenties dat heeft voor jullie beiden. Een snelle, maar slechte financiële regeling of een convenant met vele losse eindjes nu, kan jullie later veel geld kosten, veel meer dan jullie nu besparen!” 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.