Wat zijn de belangrijkste wijzigingen alimentatie 2016?

tremarapport scheiden

Ieder jaar wordt er een nieuw Tremarapport gepubliceerd. In 2015 hebben er fiscale veranderingen plaatsgevonden. Wat zijn de veranderingen ten aanzien van alimentatie in 2016?

Kindgebonden budget en kinderalimentatie

Om kinderalimentatie te kunnen berekenen gaat men uit van het netto inkomen van de ouders en eventuele toeslagen tijdens het huwelijk. Aan de hand van dit bedrag wordt de behoefte vastgesteld van de kind(eren). In 2015 werd het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke alleenstaande ouderkop van de behoefte afgetrokken. In 2016 is dit teruggedraaid naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad in 2015. In 2016 wordt het kindgebonden budget en de inkomensafhankelijke alleenstaande ouderkop bij het inkomen opgeteld van de ouder die dit ontvangt. Deze ouder krijgt dus meer draagkracht om een bijdrage te leveren aan kinderalimentatie.

Partneralimentatie en kindgebonden budget

Partneralimentatie is bedoeld voor de ex-partner die niet in zijn/haar levensonderhoud kan voorzien. Om partneralimentatie te berekenen wordt altijd eerst de kinderalimentatie berekend indien dit van toepassing is. Mocht er nog draagkracht beschikbaar zijn voor partneralimenatie dan wordt er sinds 1 januari 2016 óók het kindgebonden budget en de eventuele inkomensafhankelijke alleenstaande ouderkop bij het inkomen van de ex-partner die het ontvangt opgeteld. Dat betekent dat er minder beschikbaar is voor partneralimentatie aangezien het inkomen van de ex-partner wordt verhoogd.

Afspraak maken

Alimentatie berekenen is een complex proces. Voor ons is het dagelijks werk. U kunt een (her) berekening alimentatie laten uitvoeren indien u in 2015 bent gescheiden als u er samen er niet uitkomt. Neem vrijblijvend contact op om een afspraak te maken.

One thought on “Wat zijn de belangrijkste wijzigingen alimentatie 2016?

Comments are closed.

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.