Alimentatie indexering 2021: 3%

kosten echtscheiding mediator

Alimentatie index voor 2021 is 3% voor zowel kinder-als partneralimentatie. Het kan zijn dat jullie jaren geleden zijn gescheiden en nooit indexering hebben toegepast. Ook is het een mooi moment om nog eens naar de alimentatie te kijken, voldoet het nog wel aan jullie normen en/of zijn er veranderde omstandigheden van toepassing?

Wanneer van toepassing?

Indexatie is van toepassing voor degenen die in een scheidingsconvenant en/of ouderschapsplan hebben staan dat indexatie van toepassing is. Ook kan de rechter de indexatie in een beschikking hebben vastgesteld. Het komt ook voor dat ex-partners indexatie hebben uitgesloten in een convenant of ouderschapsplan. En ook de rechter kan hiervan afzien.

Informeer tijdig je ex-partner

Indien je de alimentatieplichtigde bent zou je automatisch de indexering moeten toepassen. Indien je alimentatie ontvanger bent kun je gerust je ex tijdig hierover informeren. Het is niet verplicht, maar een herinnering te zenden naar je ex kan je later veel irritaties en stress voorkomen. Het kan ook zijn dat je in onderling overleg -beiden moeten dit goedkeuren- om geen indexatie toe te passen omdat er gewijzigde omstandigheden zijn zoals: werkloosheid, geen indexatie loon, minder gaan werken.

Gewijzigde omstandigheden alimentatie

Jullie situatie na de scheiding is veranderd. Indien jullie vóór 2015 zijn gescheiden zijn er andere fiscale regels van toepassing bij zowel kinder-als partneralimentatie. Zie ook de blog: wat zijn de belangrijkste wijzigingen alimentatie 2016. Deze wijziging kan grote consequenties hebben voor zowel degene die alimentatie betaalt als ontvangt. Het kan ook zijn dat één van jullie werkloos is geworden en het inkomen (niet-verwijtbaar) aanzienlijk is gedaald. Misschien is één van jullie opnieuw gaan trouwen of samenwonen. Is er een nieuw kindje geboren in een samengesteld gezin waardoor de draagkracht anders verdeeld is over alle kinderen. Kortom er zijn genoeg gewijzigde omstandigheden om nog eens goed naar je alimentatie te kijken.

Tot slot

Willen jullie je alimentatie onder de loep nemen? Dan is het verstandig om een mediator daarvoor in te schakelen. Deze kan jullie helpen met het opstellen van de berekening en tussen jullie bemiddelen als je er samen niet uitkomt. Via een mediator gaat het sneller en is een stuk goedkoper dan een traject bij de Rechtbank. Ook de onderlinge verhoudingen komt dit ten goede.

Hulp nodig?

Hebben jullie nog vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met familie mediator Irma Wonink door te bellen naar 06-10581261 een e-mail zenden kan ook: info@familyfirstmediation.nl

Lees ook de blog: Alimentatie & Corona crisis, Voorstel partneralimentatie belastingaftrek beperken vanaf 2020, Partneralimentatie en afkoop. Is dat verstandig?

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.