Alimentatie & Corona crisis

rijksoverheid scheiden

Alimentatie en Corona crisis vanuit de positie van ondernemers en werknemers met een variabel inkomen. Sinds 31 maart 2020 zijn er nieuwe maatregelen bekent omtrent de Corona crisis. Deze zijn verlengd in ieder geval tot en met 28 april 2020. Nu de maatregelen wat langer gaan duren kan het zo zijn dat het betalen van zowel partner-als kinderalimentatie moeilijk gaat worden.

Eerste hulp bij scheiding (EHBS)

Kan mij zo voorstellen dat jullie niet zitten te wachten om een scheiding te regelen. En als je al met bemiddeling bezig bent is het goed om nog eens kritisch naar je afspraken te kijken. Zeker als ondernemer en werknemers met een variabel inkomen. Voor de ondernemers groep kan je tijdens de berekening een ondergrens aanhouden en naar verloop van de tijd de alimentatie herzien. Bij werknemers ga je uit van het vaste inkomen. Het variabel inkomen kan dan gelijk verdeeld worden met de ex-partner.

Een knelpunt op dit moment zou kunnen zijn afkoop van partneralimentatie en waarde van beleggingen. Bij afkoop partneralimentatie is het slim om om te gaan met gezamenlijk aangifte te doen in het jaar van het scheiden en de voordelige verschuiving daarvan. Bij de waarde van de beleggingen was het vorige maand nog rooskleurig en inmiddels is de beurs gedaald en langzaam herstelt het zich. Wil je hier meer over weten neem dan contact op en kijken we samen naar constructieve oplossingen.

Alimentatie verplichting

Je bent gescheiden en samen met je ex-partner ben je een alimentatieverplichting aangegaan. Je wilt deze verplichting graag nakomen. Tijdens de crisis kan je nauwelijks het hoofd boven water houden als ondernemer en je teert in op je reserves.

In crisis tijd kan je het beste praktisch naar je alimentatie regeling kijken. Dit kan je verdelen in een stappenplan: fase rood en fase groen.

Stappenplan

Fase rood:

  1. Kijk in crisis tijd niet naar regels. Laat rechten en plichten los.
  2. Wat is er nodig om als ondernemer te overleven?
  3. Vraag eventueel overheidsregelingen aan.
  4. Kunnen de woonlasten, boodschappen etc. worden voldaan?
  5. Wat is het bedrag dat je als minimum nodig hebt?

Dit is een tijdelijke regeling en dat vraagt om tijdelijke afspraken te maken. Daarvoor is communicatie en respect voor elkaars belang nodig. Zodra je in inkomen daalt gaat heeft dit consequenties voor de toeslagen. Hoe minder inkomen hoe hoger de toeslagen. Stel dat er geen partneralimentatie voldaan kan worden kan dit van invloed zijn op de toeslagen. Let op: de fiscus controleert altijd achteraf.

Fase groen:

Zodra de crisis zo goed als ten einde is en de economie gaat weer een beetje bloeien is het verstandig om de afspraken bij fase rood te herzien.

Hoe was fase rood voor je? En hoe nu verder?

In deze fase ga je achteraf bekijken hoe de regelingen voor ieder was. Wat is in redelijkheid in de nabije toekomst te verwachten inkomen? Wanneer weer op het oude niveau en wellicht nabetaling van de alimentatie of een betalingsregeling treffen. Let op: wijziging van partneralimentatie met terugwerkende kracht in het lopende jaar leidt fiscaal tot heffing en aftrek over het later overeengekomen bedrag. Ditzelfde geldt ook voor toeslagen.

Ondernemer en scheiden

Wil je de scheiding regelen als ondernemer doe je er verstandig aan om voorlopige afspraken tijdens de Corona crisis te maken. Maatregelen van de overheid etc. worden in deze fase meegenomen. Te verdelen in 2 fasen. Fase rood en groen.

Wil je hier begeleiding bij? Neem dan contact op om (online) een afspraak te maken.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.