Na een scheiding ontstaat er tussen ex-partners vaak onenigheid over de opvoeding. Hoe kun je dit het beste aanpakken. 8 tips over opvoeden na de scheiding zodat je geen strijd hebt met je ex-partner.
Na de scheiding ieder een eigen opvoedstijl
Zodra partners zijn gescheiden hanteren ze hun eigen opvoedingsstijl. Dit kan tot problemen zorgen op de langere termijn als ex-partners voortdurend strijd hebben. Van de kinderen hoor je verhalen waarvan je denkt: ‘ hoe kan dit? Dit gebeurde vroeger nooit’ .
De meeste conflicten gaan over kleine zaken die makkelijk oplosbaar zijn. Kinderen kunnen heel goed met verschillende regels en opvoedingsstijlen om gaan. Voordat je er een zaak van maakt tegenover je ex kun je afvragen of de kinderen echt last hebben van de verschillende opvoedingsstijlen. Bijvoorbeeld als de kinderen bij de ene ouder aan tafel eet en bij de andere ouder op de bank voor de tv, kun je ook denken dat het fijn voor ze is. Bij de ene ouder hebben ze de gezelligheid van samen rustig eten aan tafel en bij de andere ouder mogen ze lekker tv kijken met hun bord op schoot.
Vee kinderen zeggen helemaal niets over wat bij de andere ouder mag. Kinderen beschermen hun ouders, zijn bang dat er gedoe en ruzie van komt. Of de kinderen zijn bang om bepaalde privileges kwijt te raken. Want stel je voor dat er bepaalde regels nu ook bij vader of moeder gelden?
Is het een norm of mening?
Stel je weet als ouder wat er bij de andere ouder gebeurt en je bent er niet mee eens? Dan kan je pas er beter aandacht aan besteden als je merkt dat de kinderen last hebben van het verschil in opvoedingsstijl. Soms is het beter dat zaken uit gesproken kunnen worden als jezelf er veel last van hebt en dat lijdt tot strijd met je ex.
Ben er van bewust dat er een verschil is tussen een norm of mening. Is het slecht of vind ik het verkeerd?
8 Tips over opvoeden na de scheiding
- Ga altijd uit van goede bedoelingen van de andere ouder en neem aan dat de andere ouder een goede ouder is!
- Laat elkaar uitpraten en vraag door totdat je precies begrijpt wat de ander bedoelt. En praat vanuit de IK vorm.
- Geef je eigen visie op het probleem en lever geen kritiek op de ander.
- Vertel aan de ander ouder wat een goede aanpak van het probleem is en spreek alleen voor jezelf. De verleiding is groot om de andere ouder precies te vertellen hoe het precies zit volgens jou en wat de andere ouder beslist niet moet doen. Dat roept alleen weerstand op en je bereikt er niets mee.
- Geef elkaar de ruimte om te reageren op verschillende voorstellen. Vraag uitleg, verdiep je erin waarom de ander bepaalde aanpak beter voor jullie kind vindt. Het gaat er niet om gelijk te krijgen. Er moet een probleem worden opgelost waarbij je elkaar nodig hebt tot collega-ouders.
- Probeer tot een tussenoplossing te komen die voldoet aan de wensen van allebei. Spreek een termijn af voor de tussenoplossing. Ga in deze periode niet met elkaar in discussie.
- Kom je er niet uit? Ga elkaar eindeloos te proberen elkaar te overtuigen van je eigen gelijk. Dat is zinloos. Laat het bij de constatering dat jullie verschillende opvattingen en verschillende opvoedkundige aanpak hebben. Spreek af hoe je daar mee omgaat: iedere ouder doet in zijn/haar huis wat het beste is voor jullie kind, je vraag hulp aan een deskundige of over een half jaar zullen jullie het er nog eens over hebben.
- Om te voorkomen dat een gesprek uit de hand loopt kun je van te voren af spraken dat je een gesprek mag beëindigen zonder tekst en uitleg te hoeven geven. Probeer dat op een neutrale manier en maak een duidelijke afspraak wanneer het gesprek wordt voortgezet.
Mijn naam is Irma Wonink en ik ben scheidingsspecialist & familie Mediator bij Family First Mediation. Veel ouders gaan de strijd aan met als doel hun eigen regels algemeen geldend te verklaren, maar dat is naarmate je langer uit elkaar bent niet realistisch. Beter is het om te accepteren dat er in beide eenoudergezinnen andere regels gelden en deze ten opzichte van elkaar te respecteren. Op deze wijze leren kinderen meerdere opvoedstijlen kennen en kunnen daar later van overnemen wat zij zelf als prettig hebben ervaren. Zodra je duidelijk communiceert naar je kinderen, wat jouw regels zijn en daar consequent in bent, maakt het niet zo veel uit hoe het er bij de andere ouder aan toe gaat. In mijn traject ‘Scheiden van A tot Z‘ wordt er stil gestaan bij verschillende opvoedstijlen en wat voor effect dat heeft bij kinderen.