7 positieve ervaringen die mijn scheiding mij gebracht heeft

Bemiddeling bij scheiden

Uit elkaar gaan is verschrikkelijk. Maar het levert ook onverwachte positieve dingen op. En dan heb ik het niet over om het weekend dansen en uitslapen, ongegeneerd flirten en dat interieur waar niemand zich meer tegen aan bemoeit. Het gaat over ouderschap na de scheiding, een positieve mindset.

  1.  Zo bouw ik een enorm intieme band op met mijn kinderen, nu tien en dertien. Jaste ik de dag er tijdens mijn relatie op de automatische piloot doorheen, zonder man in huis ligt de focus puur op de jongens. Al mijn tijd: volledig voor hen. En: als je elkaar twee keer per maand een lang weekend moet missen, breng je de dagen erna echt stukken intenser samen door. Met Wezenlijke Gesprekken en zo – óók met prepubers, ja. Ik zie ze minder, maar weet meer van ze dan ooit.
  2. Mijn partner doet het als ex echt stukken beter in mijn leven.
  3. En de kinderen bouwen op hun beurt nu een veel betere band op met hem. Nu heeft hij als co-ouder volledige zorg voor ze. Die vult ‘ie misschien niet helemaal in naar mijn bekoren, maar de jongens maken herinneringen met hun vader die er anders nooit gekomen waren.
  4. Ik leer daar ontzettend goed door loslaten. Mijn kinderen en ik leiden deels gescheiden levens en dat is best een zware dobber, maar krijg nou wat: het maakt ze wel ongelooflijk zelfstandig. (En goddank bestaan er mobiele telefoons.)
  5. Twee huizen betekent twee speelgoedcollecties, en voor mij dé manier om van die primaire kleuren af te komen. En van die onooglijke, reusachtige voetbaltafel. “Speelwigwam met geruite kussens in je kamer? Tuurlijk, schat! Mag die rood-geel-groene garage best bij papa, hoor.”
  6. Mijn kinderen leren over liefde. Dat die van een ouder voor haar kind onvoorwaardelijk is, maar tussen partners kan mislukken. Dat het goed is om ervoor te vechten, en het fantastisch is als die liefde lukt, maar je óók mag besluiten dat ‘werkbaar’ en ‘prima’ niet goed genoeg zijn.
  7. We genieten opeens van de simpelste dingen. Wat natuurlijk ook kan in een relatie. En ja, natuurlijk betekent dat genieten ook weleens een dagje Efteling, maar in onze opblaasboot verkennen waar de vaart voor ons huis eigenlijk eindigt, is óók heel spannend – en niemand die ons voor het eten thuis verwacht. Net als in het donker marshmellows roosteren op het strand (verslaat elk fastfoodrestaurant), of een houttipi bouwen in de vuurkorf in de achtertuin (wat nou, lasergamen?). Horrorverhalen vertellen bij datzelfde vuur is leuker dan de bioscoop, zeker als je er ook nog je eigen popcorn bij mag poffen. En willen we een weekendje kampeergevoel in de winter? Dan zetten we toch gewoon een tent op in de woonkamer?

En bij jou? Hoe gaat het nadat je uit elkaar bent gegaan?

Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Wat voor positieve ervaringen heb jij? Laat het me weten!