5 belastingtips als je gaat scheiden

belastingdienst echtscheiding

Kijk of je recht hebt op toeslagen

Als je gaat scheiden en je woont feitelijk uit elkaar dan heb je vaak recht op toeslagen. Ben je co-ouder dan is het interessant om te onderzoeken of 1 kind op ieder adres kan laten inschrijven. Dan heb je naast kind gebonden budget ook recht op een alleenstaande ouderkorting (=alleenstaande ouderkop). Ga je na je scheiding samenwonen of een paar jaar later dan is het verstandig om nog eens naar de situatie te kijken. Als je samenwoont ben je toeslagpartner met je vriend/vriendin en dan wordt het inkomen opgeteld en dan heb je vaak geen recht meer op toeslagen of je krijgt nog een deel daarvan. Soms is het na samenwonen verstandiger om beiden kinderen weer op 1 adres te laten inschrijven. Het kind gebonden budget wordt vaak dan hoger.

Check welke kosten aftrekbaar zijn

Als je gaat scheiden zijn meerdere kosten aftrekbaar. Mediation is niet fiscaal aftrekbaar. De kosten die je maakt voor het verkrijgen van partneralimentatie wel en ook zoals kosten die je moet maken voor het verkrijgen van een nieuwe hypotheek omdat je de woning overneemt en de bank dan een nieuwe hypotheekakte verlangt. Partneralimentatie is voor de betalende partij aftrekbaar.

Samen of apart aangifte doen

Check bij je belastingadviseur of het verstandig is om voor het gehele jaar fiscaal partner te blijven. Als je bent gescheiden en ieder woont op een ander adres dan ben je fiscaal partner af. In het jaar van het scheiden kun je kiezen om toch fiscaal partner te blijven. Dit hangt ook af in welk deel van het jaar je bent gescheiden.

Voorlopige aanslagen controleren

Als je een voorlopige aanslag krijgt van de belastingdienst controleer dan het bedrag van teruggave. In het jaar dat je gaat scheiden en je woont apart van elkaar kan dit bedrag wijzigen. Controleer op tijd want dat kan voorkomen dat je later moet terug betalen.

Leg financiële afspraken vast op papier

Wijzingen van financiële afspraken met betrekking tot de scheiding óók daarna leg je vast op papier. Je geeft elkaar een exemplaar en bewaar je bij de overige papieren, zo kunnen er nooit discussies ontstaan.

Blogtips: Nieuwe berekening partneralimentatie (2023); Voorstel partneralimentatie belastingaftrek beperken vanaf 2020; Kindgebonden budget en partneralimentatie

Maak vrijblijvend een afspraak

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.